O adeverinta de salariu ne poate aduce un credit de pana la 40.000 de euro, fara sa fie nevoie sa giram cu casa sau cu alte bunuri. Bancile care activeaza in Romania vin, de la an la an, cu oferte de creditare dintre cele mai diverse,
destinate atat celor cu venituri si bonitate redusa, cat si persoanelor ale caror salarii sunt de cateva ori mai mari decat media pe economie.
Cea mai mare suma pe care un solicitant de credit o poate obtine printr-un imprumut de nevoi personale, fara sa puna gaj pe o casa, este de 40.000 de euro, de la ABN AMRO. De precizat ca banca admite, in acest caz, un grad mic de indatorare, de doar 40%. Astfel, un credit de 40.000 de euro pe 96 de luni, perioada maxima pe care acesta se poate intinde, se poate aproba doar acelor persoane care demonstreaza ca au un venit lunar de cel putin 2.130 de euro.
Cei care vor sa aplice pentru acest credit trebuie sa aiba in vedere si faptul ca anumite venituri pe care le-ar putea prezenta se pondereaza. Astfel, doar veniturile din salarii si pensii sunt luate in consideratie 100%, in timp ce drepturile de autor si comisioanele din vanzari sunt luate in calcul in proportie de 75%. In ceea ce priveste dividendele, chiriile si veniturile obtinute din activitatile prestate de persoanele fizice autorizate, doar 50% din acestea conteaza in stabilirea venitului lunar eligibil. In plus, veniturile din strainatate obtinute de solicitant nu sunt luate in calcul. De asemenea, ABN AMRO nu acorda astfel de credite persoanelor nerezidente. Varsta solicitantului trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 70 de ani, iar venitul individual minim sa fie de cel putin 700 de lei pe luna. Dobanda anuala efectiva, pentru un credit de nevoi personale fara ipoteca in valoare de 40.000 de euro pe o perioada de 8 ani este de 14,14%.
Perioada de rambursare mai mare,
bani mai putini
La majoritatea bancilor, suma maxima care se poate acorda printr-un credit de nevoi personale fara ipoteca este de 20.000 de euro. Cu mici exceptii, toate institutiile accepta acordarea unor astfel de imprumuturi pe o perioada de pana la 120 de luni. Cum la multe dintre aceste institutii de creditare gradul de indatorare se apropie de 60-70%, pentru o suma de 20.000 de euro solicitantul trebuie sa faca dovada unor venituri mult mai mici. De la banca la banca, conditiile difera la fel si ponderea in care sunt luate in consideratie anumite venituri sau gradul de indatorare. Estimarile DAE pentru un credit in lei echivalent cu suma de 20.000 de euro, pe 120 de luni, ne arata ca acestea se incadreaza intre 14,58% la Piraeus Bank si 22,43% la BCR pentru creditul cu dobanda variabila. De 20% trece si dobanda anuala efectiva pentru creditul Favorit 20.000 de la Romexterra Bank, in timp ce de la Banca Transilvania putem imprumuta bani cu DAE 17%. Daca creditul se solicita in euro, dobanda anuala efectiva porneste de la 14,65% si se opreste la 20,32%. Daca cei 20.000 de euro se imprumuta de la Raiffeisen Bank, clientul va plati o dobanda anuala efectiva estimata la 16%.