Un proiect al Comisiei Europene prevede inlesnirea conditiilor prin care cetatenii pot lua credite mai usor de oriunde de pe teritoriul tarii, potrivit Agentiei Reuters, citata de Mediafax. Trebuie spus ca beneficiarii de credite nu vor fi obligati sa plateasca bancilor comisioane de rambursare anticipata pentru imprumuturile de pana la 10.000 de euro. Totusi, aplicarea acestei prevederi va depinde de fiecare tara. Proiectul prin care cei 490 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene vor obtine credite personale in afara tarilor de origine mai usor decat in prezent a fost aprobat luni de ministrii comunitari ai Industriei. Propunerea va fi trimisa Parlamentului European, care are drept egal de decizie impreuna cu statele membre, pentru o noua lectura.
"In proiectul initial, prevederea se aplica imprumuturilor de pana la 5.000 de euro, astfel incat actuala versiune este in favoarea consumatorilor", a declarat un oficial al Comisiei.
Cetatenii Uniunii au dreptul in prezent sa obtina credite in alt stat membru, dar, potrivit datelor oficiale, creditele de consum transfrontaliere reprezinta sub 1% din total, din cauza unor bariere precum limba sau increderea scazuta a consumatorilor.

Cum ne imprumutam la o banca din UE

In prezent, romanii pot contracta credite de la banci din alte state membre respectand urmatorii pasi. Primul pas este cel al contactarii bancii straine prin telefon, fax ori email. Dupa primirea confirmarii de principiu, urmeaza sa va traduceti si sa legalizati actele de identitate, cele de proprietate, ultimele facturi de telefon sau energie electrica, ultimii trei fluturasi de salariu sau de pensie, extrasele pe ultimele trei luni ale contului dumneavoastra bancar, adeverinte de la Fisc cu situatia actualizata, o declaratie pe proprie raspundere referitoare la alte credite pe care le aveti.
Dupa ce ati trimis toate aceste acte ofiterului de credit de la banca straina, acesta va stabili modalitatea de transmitere a banilor, cel mai probabil intr-un cont al unei banci partenere din tara sau direct pe card. Ratele, care sunt in medie de doua ori mai mici decat cele de la bancile din Romania, se platesc fie prin card, fie la banca partenera a institutiei straine.

Credite europene pentru capsunari

Chiar daca romanii nu prea beneficiaza de credite de la bancile din celelalte state membre, exista insa si unii conationali mai norocosi. Mai exact, romanii care lucreaza cu forme legale in acele state.
"Deocamdata, este posibil ca romanii care lucreaza cu forme legale in Italia sa contracteze credite de la UniCredit Romania", ne-a declarat un reprezentant al bancii. Si asta, in baza unor documente ca permisul de sedere (permesso di soggiorno) valabil minimum trei luni din momentul aplicarii pentru credit si copia permisului de munca (libret).
Alte documente necesare obtinerii unui credit de la banca italiana sunt scrisoarea de recomandare emisa de catre angajatorul italian, copia contractului de munca (de angajare) certificat de catre angajator si certificatul de cazier judiciar valabil, emis de autoritatile italiene.