Agricultorii vor putea lua credite in limita a 100 milioane lei pentru investitii in ferme de animale pentru lapte ti de maxim 80 milioane lei pentru construirea unor silozuri de cereale, din suma totala de 630 milioane lei destinata proiectelor eligibile din cadrul Programului de Dezvoltare Rurala.
"Se aproba ca din suma de 630,0 milioane lei (..), sa se asigure finantarea proiectelor de investitii in fermele de crettere a animalelor pentru lapte, in capacitati de depozitare ti procesare a laptelui ti in silozuri pentru cereale, dupa cum urmeaza: 100 milioane lei pentru investitii in fermele de crettere a animalelor pentru lapte, iar 80 milioane lei investitii in silozuri pentru cereale", se arata intr-un ordin al Ministerului Agriculturii.
Ministerul Agriculturii a scos la licitatie catre banci, la sfartitul lunii iulie, 760 de milioane lei din Fondul pentru creditarea investitiilor din agricultura. Din suma scoasa la licitatie, cea mai mare parte, respectiv 630 de milioane de lei, reprezinta fonduri din care vor fi acordate credite pentru proiectele eligbile in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.
In urma acestei licitatii, institutiile financiare alese pentru a acorda credite agricultorilor sunt CEC Bank, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale ti Bancpost. Cele tase banci selectate de catre Ministerul Agriculturii acorda fermierilor care fac investitii credite cu dobanzi reduse sau termene de gratie ti de rambursare mai mari decat cele uzuale.
Alte 30 de milioane de lei din suma scoasa la licitatie vor fi destinate creditarii beneficiarilor Programului Operational pentru Pescuit (POP), in timp ce 100 de milioane de lei vor fi alocati pentru investitii care nu sunt finantate din fonduri UE.
Beneficiarii programelor de dezvoltare rurala, respectiv pescuit, pot accesa fonduri structurale pentru a acoperi o parte din cheltuielile proiectului de investitii (de regula jumatate din suma), restul banilor provenind din surse proprii.
Procedura este o continuare a programului "Fermierul", care a functionat similar pentru proiectele SAPARD ti la care au participat patru banci.
Fondul pentru creditarea investitiilor este utilizat pentru acoperirea costurilor privind elaborarea proiectelor ti acordarea de granturi, care pot fi accesate de producatorii agricoli, asociatiile agricole, firmele din domeniu, precum ti de autoritatile locale.