Dobanzile la creditele in euro acordate de unele banci din Romania au intrat la apa, ajungand aproape la nivelul celor din UE. Prima banca din Romania care a dat startul la micsorarea dobanzilor la creditele in euro a fost UniCredit. Prin "Creditul pentru Orice" in euro, romanii pot beneficia de o dobanda de 3,95% daca garanteaza cu ipoteca unei locuinte. Costul total, calculat prin dobanda anuala efectiva (DAE) poate fi de 6,95% in cazul unui credit cu garantie ipotecara de 20.000 de euro, acordat pe o perioada de 20 ani. Trebuie spus ca suma maxima ce se poate imprumuta este de 100.000 de euro, iar cea minima de 1.000 de euro.
O oferta promotionala cu dobanzi mici a lansat si BancPost prin produsul GigaCredit, prin care un client poate lua mai multi bani pentru acelasi venit.
Astfel, un client cu un venit net de 2.000 de lei pe luna, fara alte datorii, poate obtine un credit pentru locuinta in valoare de 51.600 de euro pentru 30 de ani, fata de 38.700 de euro, pentru aceeasi perioada, cat putea obtine pana acum cu acelasi venit. BancPost ofera o dobanda atractiva, de 4,85%, la creditul pentru locuinta in franci elvetieni. BancPost ofera, de asemenea, la imprumutul pentru locuinta in moneda exotica pe 25 de ani o DAE de doar 6,22%.

Creditul Camin Super BCR

Banca Comerciala Romana (BCR) ofera un credit imobiliar, numit Camin Super BCR, la care percepe o dobanda fixa pe o perioada de un an de 5,8%, pentru finantarile in euro.
Acest credit este destinat cumpararii, construirii de locuinte si achizitionarii de terenuri aflate in intravilan construibil, scos din circuitul agricol, pentru constructii, amenajari/ modernizari/reparatii de locuinte. Termenul de rambursare este de maximum 30 de ani. Bancile nu sunt singurele institutii care au ofera credite cu dobanzi europene. Si institutiile financiare nebancare (IFN) s-au adaptat tendintei de micsorare a dobanzilor. Spre exemplu, Domenia Credit ofera o dobanda promotionala de 5,5% la creditul ipotecar pentru achizitie de locuinta si creditul de nevoi personale cu ipoteca.
Oferta este valabila in perioada 19 aprilie - 30 iunie 2007, dobanda de 5,5% fiind aplicabila pe parcursul intregului an 2007. De asemenea, DAE porneste de la numai 5,82%.

Creditele in euro, cu 4% mai scumpe decat in UE

Dobanzile la creditele in euro acordate de bancile romanesti sunt cu doua pana la patru puncte procentuale mai mari decat cele ale bancilor europene, potrivit analistilor de la Ghiseul Bancar.
Astfel, in cazul creditelor ipotecare, dobanda medie din Romania este de 6,56%, cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 8,27%, in timp ce dobanda medie din tarile europene este de 4,78%, cu o DAE de 4,95%. Cu toate acestea, unele banci din Romania au mai redus din nivelul dobanzilor la creditele in euro, fapt ce arata ca suntem din ce in ce mai europeni.