Creditele se vor obtine mai greu odata cu intrarea in vigoare a noilor norme impuse de BNR, incepand cu luna aceasta. Bancile comerciale mai au la dispozitie doar doua zile pentru a trimite BNR noile norme privind creditarea. Daca depasesc cele doua zile, risca sa revina automat la un grad maxim de indatorare, de 35%, la fel ca in 2006.
Pana pe 29 septembrie, nicio banca nu trimisese catre BNR varianta finala a normelor proprii pentru imprumuturile catre populatie, se arata in datele bancii centrale. Pe de alta parte, reprezentantii bancilor au considerat relativ restrans intervalul de 45 de zile pe care l-au avut la dispozitie pentru a face modificarile. Potrivit noilor norme de creditare, publicate in Monitorul Oficial pe 22 august, institutiile bancare aveau la dispozitie 45 de zile pentru a transmite spre aprobare la BNR regulamentele interne, modificate corespunzator. Bancile trebuie sa analizeze capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior. Acesta este stabilit pe baza fisei fiscale puse la dispozitia clientului de angajator sau a documentului fiscal depus de client la unitatile administratiei financiare. De asemenea, la acordarea creditului, bancile trebuie sa se asigure ca, pe intreaga perioada de acordare a creditului, gradul total de indatorare a solicitantului se incadreaza in nivelul maxim admis aplicabil acestuia.
Gradul maxim de indatorare a clientilor va fi stabilit in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc.), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in consideratie riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.