Din bugetul asigurarilor pentru somaj va fi alocata, anual, o suma pentru acordarea de credite in conditii avantajoase si fonduri nerambursabile destinate atat persoanelor fizice, cat si juridice. Prioritate la acordarea acestor finantari vor avea somerii care doresc sa investeasca intr-o afacere, iar valoarea finantarii depinde de numarul de locuri de munca create.
IMM, studentii, somerii, asociatiile familiale si persoanele fizice care desfasoara in mod independent activitati economice pot beneficia de credite in conditii avantajoase si de fonduri nerambursabile acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru a-si finanta investitiile. Dobanda la care vor fi acordate creditele va fi de 50% din dobanda de referinta stabilita de BNR, iar contributia beneficiarului va fi de minimum 25% din valoarea proiectului de fezabilitate. IMM-urile si unitatile cooperatiste sunt obligate ca, in cazul obtinerii de credite, 60% dintre locurile de munca create sa fie ocupate de someri, iar in cazul fondurilor nerambursabile, personalul sa fie in intregime format din someri. Toate locurile de munca create trebuie mentinute cinci ani, iar finantarile, indiferent de tipul lor, se acorda numai in lei. Persoanele fizice si asociatiile familiale au acces la finantare doar daca isi desfasoara activitatea in servicii, productie sau turism. Normele metodologice referitoare la acordarea acestor credite si fonduri nerambursabile au fost publicate saptamana trecuta in Monitorul Oficial nr. 569.
Toate aceste fonduri vor fi administrate prin banci si prin agentii de credit autorizate, iar activitatea acestora va fi monitorizata de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Banca sau agentia de creditare care va administra fondurile va fi desemnata prin licitatie organizata de ANOFM.
Potrivit reglementarilor, scopul acordarii creditelor in conditii avantajoase si a fondurilor nerambursabile este crearea de locuri de munca, in special pentru someri, si promovarea de activitati rentabile. De asemenea, se doreste incurajarea infiintarii si dezvoltarii asociatiilor familiale, a unitatilor cooperatiste si a IMM-urilor. Astfel, prioritate la acordarea creditului o au somerii care infiinteaza IMM-uri, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care vor desfasura activitati economice ca persoane fizice. Aceste fonduri acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj pot finanta achizitionarea de constructii, de utilaje, echipamente, instalatii de lucru, mijloace de transport si calculatoare.
La acestea se adauga realizarea de stocuri de materii prime, obiecte de inventar si a altor dotari necesare pentru derularea activitatii, potrivit specificatiilor din studiul de fezabilitate. In ceea ce priveste contributia de minimum 25% a beneficiarului, aceasta poate fi constituita, pe langa lichiditati, din bunuri precum terenuri, echipamente, software, cladiri legate de investitie. Indiferent de momentul dobandirii lor, toate sunt considerate investitie initiala.
Creditul poate fi rambursat in trei ani cu o perioada de gratie de sase luni, in cazul creditelor acordate pentru finantarea cheltuielilor de capital, si intr-un an in cazul celor care finanteaza stocurile de materii prime si materiale.