Daca locuiti intr-o garsoniera sau intr-un apartament cu doua camere si daca doriti mai mult spatiu, puteti contracta un credit-punte, cu care se poate achizitiona sau chiar construi o locuinta mai spatioasa. ICR, Alpha Bank si CEC sunt institutiile financiare care va pot ajuta sa cumparati o locuinta mai mare sau o locuinta noua.
Creditul-punte este un imprumut pe termen scurt si reprezinta primul pas spre cumpararea unei locuinte mai mari.
Creditul-punte este destinat persoanelor care nu dispun de suma de bani necesara constituirii unui avans pentru cumpararea unei locuinte noi, dar au o proprietate privata, pentru care pot obtine un avans din partea bancii.
Potrivit banipentrucase.ro, creditul-punte acorda finantare pentru avans pe o perioada cuprinsa intre momentul semnarii contractului de credit ipotecar si, implicit, al achizitiei noului imobil pana la vanzarea imobilului pe care il detineti in prezent. BCR detine produsul Punte BCR inca dinainte de anul 2000.
Perioada de rambursare a creditului-punte la BCR este de un an (daca va cumparati o locuinta) si doi ani (daca va construiti o casa). Avansul la BCR poate fi contractat in lei, dolari sau euro. La CEC, valoarea creditului este de maximum 75% din valoarea viitoarei locuinte si nu o poate depasi pe cea a locuintei avute in proprietate si care urmeaza a fi vanduta. La CEC, creditul-punte poate fi contractat numai in lei. Alpha Bank va finanteaza avansul necesar pentru noua locuinta, dar valoarea creditului nu va depasi 70% din valoarea casei sau a apartamentului detinut in prezent. Puteti imprumuta orice suma in lei, euro sau dolari, singurele cerinte fiind capacitatea de rambursare si ipoteca pe imobilul respectiv. La Alpha Bank, creditul-punte se acorda pentru 12 luni (daca va cumparati o locuinta) sau 18 luni (pentru construirea unei case).
Spre exemplu, daca aveti o garsoniera cu o valoare evaluata de banca creditoare de circa 20.000 de euro, banca va va depune intr-un cont maximum 75%, adica 15.000 de euro, dar veti fi nevoit sa ipotecati imobilul. Daca vreti sa va mutati la doua camere, aveti nevoie de circa 35.000 de euro. La cei 15.000 de euro aflati deja in contul vostru, mai faceti un imprumut imobiliar de 10.000 de euro, acordat de aceeasi banca. In termen de un an vindeti garsoniera pe care luati 20.000 de euro, platiti creditul la banca, plus dobanda aferenta, si cu restul de bani care va ramane puteti restitui o parte din creditul imobiliar. La BCR, in momentul in care va vindeti apartamentul vechi veti returna bancii avansul luat, plus dobanda pe perioada scursa de la primirea creditului-punte. Dobanda fixa la creditul-punte, pe un an la BCR, este de circa 14%, iar la CEC este de 9,75%.