Lansarea oficiala a sezonului de soldari nu a ramas fara urmari. Craiovenii s-au inarmat ieri cu portofele si au dat buzna in magazinele care au anuntat ieftiniri serioase. Totusi, magazinele anunta in continuare reduceri si nu solduri.
Pantaloni cu preturi pornind de la 30 de lei, camasute incepand de la 20 de lei, paltonase pornind de la 100 de lei si cizme de la 90, toate atrag craiovenii ca un magnet, mai ales ca in perioada precedenta preturile lor erau duble sau chiar triple. Astfel, dupa ce in timpul toamnei si iernii au putut doar sa viseze la imbracamintea si incaltamintea din vitrine care mai de care mai atractiva, acum pot sa si-o si cumpere. Daca pana saptamana trecuta multora bugetul nu le permitea sa faca achizitii, intre timp s-a dat startul si la plata salariilor. Drept urmare, efortul unei zile intregi de alergat prin magazine pare justificat, cu atat mai mult cu cat unele dintre produsele ieftinite cu pana la 70% sunt de firma. "Am aflat din ziare ca incep astazi soldurile si am inceput inca din week-end sa caut prin magazine. Astazi iau salariul, asa ca pot sa-mi si cumpar cate ceva", a spus Mihaela Papara, o craioveanca plecata ieri la cumparaturi.
Magazinele craiovene au inca reduceri, nu solduri
Totusi, cu toate ca vineri, la Primaria Municipiului Craiova, fusesera depuse zece notificari cu privire la vanzarile de soldare pe care urmeaza sa le efectueze in aceasta perioada, magazinele craiovene nu au afisat inca anunturi specifice - "soldare/soldari/solduri". S-a marit insa numarul magazinelor ce practica reduceri si, in cazul unora, s-a diversificat oferta sau s-a marit procentul de reducere. Astfel, craiovenii pot, incepand de luni, sa cumpere incaltaminte cu pana la 50% mai ieftina (fata de 10 - 30%, cat era pana acum). La imbracaminte, situatia este asemanatoare. Astfel, la unele magazine, ofertele de tip "al doilea produs la jumatate de pret" s-au schimbat in reduceri de pret de pana la 60%.
"Craiovenii cumpara mai ales produse cu pret redus"
Indiferent daca scrie sau nu ca sunt soldari, craiovenii profita din plin de reducerile de pret din magazine. "Se cumpara mai ales produse reduse. Cei mai multi clienti au venit spre sfarsitul saptamanii - joi, vineri, sambata si duminica. Cumpara la fel de mult ca in perioada Craciunului", a spus Natalia Dobreanu, lucrator comercial la unul dintre magazinele craiovene. Afirmatia este sustinuta si de angajatii altor magazine. "Am avut destul de multi clienti de azi dimineata. Unii sunt clienti fideli si au auzit ca vom avea reduceri mari. Probabil ca vor fi mai multi dupa-amiaza, cand ies de la serviciu, mai ales ca azi e zi de salariu pentru unii", a spus Madalina C., vanzatoare intr-un alt magazin.
Produse la pret mai mic decat cel de achizitie
Potrivit Legii nr. 650/2002, magazinele au voie sa recurga la vanzari de soldare de doua ori pe an: in perioada 15 ianuarie - 15 aprilie, pentru sezonul toamna-iarna, si in intervalul 1 august - 31 octombrie, pentru sezonul de primavara-vara. Spre deosebire de reduceri, care pot fi facute in orice perioada a anului, acestea necesita si o notificare catre primarie cu privire la preturile ce urmeaza sa fie practicate. In plus, in aceasta perioada, potrivit legii, produsele care fac obiectul reducerilor pot fi vandute la un pret egal sau inferior costului de achizitie.