Desi in unele zone ale orasului, ultimul etaj al blocurilor poate oferi o priveliste spectaculoasa, craiovenii nu sunt incantati de perspectiva achizitionarii unui apartament la un etaj superior.
Daca pana acum cativa ani fugeau de apartamentele situate la etajele superioare, in cazul noilor constructii, romanii (in special bucurestenii) au ajuns, potrivit specialistilor, sa investeasca in ele sute de mii de euro. Nu acelasi lucru se intampla insa si in Craiova, unde pretul locuintelor situate la ultimele etaje este in continuare mai mic decat al celor de la nivelurile inferioare.
"La noi nu s-a ajuns la optica occidentala. Apartamentele situate la ultimele niveluri sunt cu aproximativ 10 - 15% mai ieftine decat cele situate la etajele intermediare raportat la pretul celorlalte locuinte din blocul respectiv", a declarat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare.
Afirmatia este sustinuta si de ceilalti specialisti din domeniu. "Apartamentele de la etajul patru se vand cu aproximativ 100 - 150 de milioane de lei vechi mai putin decat cele situate la etajele inferioare. In ceea ce priveste apartamentele situate la etajul zece, acestea se vand cu aproximativ 200 - 250 de milioane de lei mai putin decat cele de la etajele inferioare", a afirmat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic.
Plafonul si lifturile vechi sperie craiovenii
Cu toate ca sunt mai ieftine, craiovenii inca au o strangere de inima cand, din pricina resurselor limitate, sunt nevoiti sa accepte achizitia unui apartament la ultimul etaj. Aceste locuinte se tranzactioneaza destul de greu. Unul din motive este stadiul de degradare a blocurilor si implicit a teraselor (chiar daca este spatiu comun, asociatiile de proprietari nu prea investesc in renovarea acestora, iar proprietarii direct afectati nu vor sa plateasca singuri renovarea).
"Motivul pentru care evita etajele superioare este plafonul care la majoritatea blocurilor este destul de prost facut si astfel au probleme cu izolatiile", a spus Nicu Radut. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care craiovenii se incapataneaza sa evite ultimele etaje.
Teodor Popescu a adus, de exemplu, in discutie problema lifturilor care sunt destul de vechi. Daca liftul dintr-un bloc se defecteaza, craioveanul care locuieste la etajul zece nu este tocmai cel mai fericit din locatari. Impedimentele in achizitionarea unei astfel de locuinte nu se opresc insa aici. "Unele banci nu dau credite pentru achizitionarea de locuinte la etajul patru sau zece", a declarat Niculina Otovescu, directoarea Agentiei imobiliare Bela.
Ultimul etaj din blocurile cu pod se vinde mai bine
Exista si apartamente la niveluri superioare pentru care craiovenii sunt dispusi sa faca un compromis. "Pentru ca ofera un confort mai bun, apartamentele de la ultimele etaje din blocurile care au acoperis cu pod se vand mai bine decat cele fara, iar pretul acestora este mai mare", a spus Teodor Popescu. Totusi, chiar si in aceste conditii, nivelul costurilor unui apartament la un etaj superior ramane mai mic fata de cel al locuintelor de la nivelurile inferioare din imobilul respectiv.
Printre avantajele oferite de o locuinta la etaj superior se numara luminozitatea si privelistea. Clientii care se orienteaza catre apartamentele situate la ultimele etaje vad in ele perspectiva extinderii pe verticala. "Printre cei care cumpara se numara in special cei care lucreaza in strainatate si stiu ca acolo sunt cartiere intregi de blocuri mansardabile", a afirmat Niculina Otovescu. Potrivit acesteia, cei care le achizitioneaza o fac pentru a le mansarda.
Apartamentul la parter "incurajeaza" afacerile
In ceea ce priveste locuintele de la parter, in functie de zona in care sunt pozitionate si, implicit, de traficul din zona, acestea se achizitioneaza, in multe situatii, la preturi mult mai mari decat celelalte apartamente din bloc. "Daca sunt pretabile pentru firma, se vand la pret de spatiu comercial", a spus Nicu Radut. Acesta a exemplificat prin cazul unui bloc de pe Nicolae Titulescu, unde apartamentele de la etajele intermediare se vand cu aproximativ 1,15 miliarde de lei, iar unul de la parter cu 1,5 - 1,6 miliarde de lei.
Afirmatia e confirmata si de ceilalti specialisti din domeniu. "Sunt zone bune, cu vad, unde pretul locuintelor de la parter, pretabile pentru firma, este mai mare. In Rovine, de exemplu, intr-un bloc in care majoritatea apartamentelor se vand cu 1,2 -1,3 miliarde de lei, unul la parter se vinde cu 1,8 miliarde de lei", a mai spus Teodor Popescu.