Tendinta nationala a romanilor de a accesa credite de consum in detrimentul celor imobiliare este urmata si de craioveni. Aceasta situatie este urmarea conditiilor impuse de lege si a adaptabilitatii bancilor comerciale la nevoile clientilor.
Desi pentru a-si achizitiona un imobil romanii pot alege intre un credit ipotecar sau unul imobiliar, acestia opteaza de multe ori pentru un credit de nevoi personale. Potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale a Romaniei, in primele trei luni ale acestui an creditul ipotecar a crescut cu 1%, in contrast puternic cu evolutia imprumuturilor de retail, care au cunoscut un ritm de crestere de 45%. Astfel, desi sumele imprumutate contractand un credit de nevoi personale sunt mai mici, creditul de consum reprezinta peste 77% din totalul celui contractat de romani anul trecut. In plus, doar circa 25% dintre imprumuturi sunt credite imobiliare sau ipotecare. Tendinta de la nivel national e evidenta si in randul craiovenilor. "De la inceputul acestui an si pana in prezent, in Dolj si Olt, creditul de nevoi personale ocupa, din punct de vedere numeric, aproximativ 94% din totalul creditelor, restul fiind credite auto si imobiliare. Din punct de vedere valoric, creditele pentru nevoi personale ocupa aproximativ 90,5%", au declarat surse oficiale din una dintre bancile mari comerciale, cu filiala in Craiova.
Avantaje si dezavantaje ale creditului de consum
Aceasta tendinta se datoreaza si faptului ca, potrivit legislatiei, pentru contractarea unui credit imobiliar este nevoie de un avans substantial (minimum 25% din valoarea achizitiei pentru investitiile imobiliare) sau ponderea de maximum 35% a ratei de rambursare lunara in raport cu venitul. La acestea se adauga conditiile interne impuse de institutiile bancare (venit lunar, vechime la locul de munca, contract de munca pe perioada nedeterminata, situatia clientului in bazele de date de la Biroul de Credit sau din Centrala riscurilor bancare).
In plus, in ultimul timp, perioada de rambursare a creditelor de consum a crescut pana la zece ani, fara ipoteca, sau la peste 25 de ani cu ipoteca, fata de aproape 30 de ani, pentru creditele imobiliare. Avantajele principale ale creditelor de consum sunt acelea ca nu au destinatie exacta si nu implica ipoteca (garantie acordata unui creditor, prin care acesta are dreptul real asupra unui bun imobiliar - egal in valoare cu un imprumut - care apartine debitorului). "Unul dintre avantajele creditului de nevoi personale este acela ca perioada de rambursare poate ajunge si la 25 de ani. In plus, nu necesita aport din partea beneficiarului si nici nu trebuie justificat. Avantajul creditelor imobiliar si ipotecar este acela ca perioada de rambursare e mai mare - 35 de ani", a declarat Cristina Neamtu, purtatorul de cuvant al CEC.