Speriat de perspectiva unui an catastrofal din punct de vedere al inundatiilor, guvernul a aprobat recent un memorandum al Ministerului de Interne potrivit caruia, incepand cu 1 ianuarie 2007, romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele.
Indiferent de zona geografica in care se afla imobilul, de starea acestuia si de materialul din care este construit, acesta va trebui sa fie asigurat (fara bunurile din casa sau dependinte) impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren. Potrivit acestui proiect de lege, locuinta ar urma sa fie asigurata pentru maximum 20.000 de euro, iar fiecare familie ar trebui sa plateasca o prima anuala de 20 de euro anual (aproximativ 700.000 de lei vechi). Reprezentand o asigurare de prim risc, persoanele care vor sa-si asigure si bunurile din locuinta vor putea opta pentru asigurarile facultative. Nu vor putea insa sa se asigure cei care si-au ridicat, fara autorizatie, case in zone inundabile.
Inundatiile au crescut interesul pentru asigurarea locuintelor
Proiectul de lege mai propune ca persoanele care beneficiaza de ajutor social in conditiile Legii venitului minim garantat sa fie scutite de la plata asigurarii, urmand ca statul sa fie cel care va suporta contravaloarea primelor de asigurare pentru acestia. Detaliile tehnice ale proiectului de lege la eventualele sanctiuni si criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele de profil vor fi insa cunoscute abia peste cateva luni. Cert e faptul ca aceia care se vor incapatana sa nu-si asigure locuinta nu vor fi despagubiti de stat in cazul in care aceasta va fi avariata.
In acest moment, in Dolj, cei mai interesati de astfel de polite sunt locuitorii din mediul urban. Cu toate astea, dupa inundatii, unii primari ai localitatilor din mediul rural s-au interesat de ofertele societatilor de asigurare. "In mediul rural exista o perceptie slaba in ceea ce priveste asigurarile in general si asigurarile de locuinte, in principal. Primarii de la Robanesti si Breasta au fost insa mai receptivi dupa ce au vazut cele intamplate", a declarat Nicolae Puiu, directorul sucursalei judetene a unei societati de asigurare si reasigurare.
Peste 100.000 de locuinte in Craiova
Asigurarea obligatorie a functionat si pana in 1995, dar a fost inclusa in impozitul pe cladire. In noul sistem, fiecare proprietar va putea opta pentru o companie de asigurari cu care sa incheie polita. "Cred ca e un proiect bun, care trebuia aplicat de mult. Implementarea proiectului va depinde insa foarte mult de strategiile societatilor de asigurari. Dar cum la romani ce e obligatoriu se face, cred ca va avea rezonanta", a spus Nicolae Puiu.
De fapt, obligativitatea asigurarii locuintelor e deja sustinuta de bancile comerciale care, pentru contractarea creditelor ipotecare, solicita incheierea unei polite de asigurare pentru locuinta.
In Craiova exista peste 100.000 de locuinte, dintre care 87.000 de apartamente, ceea ce inseamna ca, prin acest program, valoarea locuintelor asigurate se ridica la cel putin doua miliarde de euro. Daca nu vor avea loc dezastre care sa-i oblige la plata de daune, asiguratorii vor incasa insa din Craiova, din prima obligatorie, peste 2.000.000 de euro (saptezeci de miliarde de lei vechi).