Noile norme restrictive de creditare stabilite de BNR vor intra în vigoare abia la sfârsitul acestei luni. Cu toate acestea, craiovenii s-au dovedit cumpatati în contractarea de credite. Pentru a se asigura ca mentine cheltuielile la un nivel normal, protejând în acelasi timp consumatorii de credite prin reducerea riscului de supraîndatorare, la sfârsitul lunii trecute, Banca Nationala a României (BNR) a aprobat un nou regulament privind limitarea riscului la împrumuturile acordate populatiei. Potrivit documentului oficial, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre împrumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior". Altfel spus, institutiile de credit stabilesc venitul aferent anului anterior pe baza fiselor fiscale. Exceptie de la aceasta regula fac cazurile în care angajatorii nu sunt obligati sa dea salariatilor fisa fiscala sau când solicitantii de împrumut nu au obligatia sa depuna fisa fiscala la administratia financiara. În astfel de situatii, bancile vor stabili venitul pe anul anterior "pe baza adeverintei de venit ori a altor documente justificative.
Norme restrictive Mai mult decât atât, clientii bancilor vor putea împrumuta o suma de bani mai mica decât cea pe care o puteau lua pâna acum. Asta deoarece BNR a propus ca pentru bancile unde nu exista norme proprii de creditare gradul de îndatorare sa fie diminuat de la 40% la 35% din veniturile clientilor, în conditiile în care cele mai multe banci comerciale aplica un grad maxim de îndatorare de 70% din veniturile nete ale solicitantului.În plus, rata maxima pe care o persoana se poate angaja sa o plateasca lunar bancii nu va fi modificata pâna la scadenta. Asta înseamna ca acele credite cu dobânda promotionala, care initial stabileau rate mici (ce cresteau ulterior), permitând astfel un împrumut mai mare decât în mod normal, sunt pe cale de disparitie.  
Clientii si-au pierdut interesul pentru creditele imobiliare Chiar daca s-ar fi crezut ca numarul creditelor imobiliare, a caror valoare este mare, ar fi cunoscut un trend crescator ca urmare a aparitiei acestui regulament, reactia craiovenilor a fost contrara. "Clientii se orienteaza mai putin catre creditele având ca destinatie cumpararea de locuinte. Segmentul creditelor garantate cu ipoteca si-a pastrat acelasi ritm de acordare. Nu putem vorbi însa nici de o crestere foarte mare a numarului de împrumuturi contractate pe ultima suta de metri, în asteptarea noilor norme - bancile comerciale cu norme proprii de creditare validate de BNR mai au la dispozitie câteva saptamâni sa îsi adapteze conditiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului", au precizat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Comportamentul craiovenilor a fost sesizat si de alti bancheri. "S-a observat o usoara relaxare a clientilor în contractarea de credite imobiliare. Din experienta anilor trecuti, în luna septembrie creste numarul solicitarilor", au explicat surse oficiale din BRD Group Craiova, care au sesizat, la rândul lor, o crestere a interesului pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca, mai ales ca nu mai trebuie aduse acte justificative pentru cheltuielile facute.  
Preturile locuintelor au contribuit la aceasta situatie 
Cauza pentru care craiovenii au evitat creditele ipotecare nu consta numai în faptul ca, optând pentru acestea, nu trebuie sa justifice cheltuielile. Principalul motiv îl constituie costurile mari ale locuintelor, care, chiar daca au cunoscut usoare scaderi de pret în ultimul timp, nu au ajuns la un nivel care sa permita prea multor persoane contractarea unui credit suficient de mare cu salariile actuale.