Locuitorilor Baniei li se pregateste pentru 2007 impozitul pe cladiri maxim admis prin lege, dar si alte taxe umflate cat cuprinde.
Primaria Craiova intentioneaza sa scoata din buzunarele craiovenilor bani pentru impozitul pe cladiri cat permite legea. Astfel, potrivit proiectului de stabilire a taxelor si impozitelor locale pentru anul 2007, impozitul pentru persoane fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile. Valoarea impozabila este precizata prin acelasi act normativ, la 669 RON/metru patrat pentru cladirile din beton sau caramida si care sunt dotate cu toate utilitatile, respectiv 397 RON/metru patrat pentru constructiile din beton sau caramida, dar care nu sunt racordate la utilitati. Aceste cifre scad, in functie de natura peretilor cladirii, pana la 45 RON/metru patrat.
Calculul continua cu aplicarea coeficientului de rang, de la 2,1 la 2,4, dupa zona in care se afla proprietatea si dupa rangul localitatii. La rezultat se aduna 20% din total, aceasta majorare fiind limita admisa prin Legea nr. 343 din 2006, care insa nu obliga autoritatile locale sa o si imbratiseze. Proiectul urmeaza sa fie supus spre aprobare Consiliului Local Municipal Craiova pe 21 decembrie, dupa ce documentatia va fi analizata in comisiile de specialitate ale legislativului.
Primarul Antonie Solomon a declarat ca populatia va fi scutita de o zecime din impozitul total pentru 2007 daca-l plateste pana la 31 martie. "Trebuie sa intelegeti ca bugetul Craiovei este sarac si ca orasul are nevoie de bani. Majorarea de 20% nu se aplica, practic, in totalitate, daca populatia isi plateste impozitul pe tot anul pana la 31 martie 2007, fiindca toti cei care platesc vor fi scutiti de 10%", a spus primarul.
Zonarea mai asteapta
Desi primarul Antonie Solomon i-a asigurat pe craioveni, in timpul unei dezbateri publice, ca municipalitatea va regandi zonarea Craiovei pentru 2007, in functie de care se modifica si coeficientul de rang aplicabil impozitului pe cladiri, proiectul prezentat de Directia Taxe si Impozite prezinta aceeasi propunere de impartire.
Mentionam ca, pentru mii de craioveni, punerea in practica a aceastei intentii ar duce la inca o crestere a impozitului pe cladiri, peste majorarea de 20% suportata de proprietarii de locuinte care raman in aceeasi zona, din cauza ca aria de impozitare creste in grad. Astfel, daca populatia cartierului Lapus platea impozit multiplicat cu 2,2 (zona C), in 2007 ar trebui sa achite un impozit multiplicat cu 2,3 (pentru zona B).
Majorare dupa ureche
Un exemplu elocvent ca municipalitatea, la sugestia Directiei Taxe si Impozite locale, pune biruri fara masura pe craioveni este taxa de eliberare a certificatului de nomenclatura stradala. In anul 2006, aceasta taxa a fost de 150.000 de lei vechi, cea mai mare din tara. Desi Legea nr. 571 din 2003, modificata, prevede la articolul 267 ca aceasta dare nu poate depasi 60.000 de lei vechi, autoritatile s-au agatat de alt articol de lege, care spune ca aceasta taxa, ca si multe altele, poate fi majorata "in functie de conditiile specifice ale zonei".
In hotararea de consiliu local prin care a fost aprobat cuantumul pentru 2006 al taxelor si impozitelor locale nu scrie un cuvintel despre "conditiile specifice zonei" luate in calcul la majorarea cu peste 100% - de la 60.000 la 150.000 de lei vechi - a taxei de eliberare a certificatului de nomenclatura stradala. In 2007, craiovenii vor plati 80.000 de lei vechi pentru documentul mentionat, Legea nr. 343 din 2006 nemaidand dreptul primariei decat la suplimentari de maximum 20%.