BNR a autorizat 176 de banci pe teritoriul Romaniei, inclusiv pe cele mai mari din lume. In Dolj a crescut numarul unitatilor bancare si in 2009, ajungandu-se la 154 de sucursale si agentii. Paradoxal, dezvoltarea retelelor vine intr-o perioada cand unele banci reduc costurile. Analistii spun ca proiectele de dezvoltare sunt cele incepute anul trecut.

Ati auzit de Merill Lynch, Goldman Sachs, J.P. Morgan sau de Citibank International? Sunt cele mai mari banci din lume, din SUA si Europa, care si-au deschis in ultimul an subsidiare pe teritoriul tarii noastre, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Datele de la BNR arata ca, in total, sunt 176 de banci care furnizeaza direct servicii pe piata locala, prin centralele din Capitala si/sau unitatile din teritoriu. Piata financiar-bancara s-a dovedit propice dezvoltarii retelelor bancare si pe teritoriul Doljului. BNR Dolj informeaza ca in anul 2008 s-au deschis 22 de unitati teritoriale (sucursale si agentii), iar in 2009 s-au mai deschis patru unitati ale diverselor banci. In total, s-a ajuns la 154 de sucursale si agentii bancare in judet, cele mai multe concentrate in Craiova. Ca si banci noi, de anul trecut si pana acum patru astfel de entitati si-au deschis sucursale in Dolj. Surprinzator este ca, pana in prezent, BNR Dolj nu a primit notificari de inchidere a unor agentii sau sucursale pe teritoriul judetului. De la Oficiul Registrului Comertului Dolj am aflat ca, daca o banca are deschisa o unitate pe teritoriul judetului nostru si vrea sa o inchida, atunci operatiunea se inregistreaza in localitatea unde isi are sediul banca centrala (filiala). Paradoxul din domeniul bancar este acelasi cu cel din intreaga economie. Cu toate ca activitatea bancara nu se mai desfasoara la cotele de anul trecut, iar unele banci au trecut la diminuarea costurilor (prin reducerea salariilor), exista banci care si-au deschis unitati noi.

Dezvoltarea dinaintea crizei

Oficialii BNR si analistii sustin ca dezvoltarea actuala a sediilor de banci reprezinta proiecte stabilite de anul trecut si care au fost totusi puse in aplicare, in ciuda crizei. "Extinderea retelelor de unitati teritoriale ale institutiilor de credit s-a realizat inainte de manifestarea efectelor crizei economice si financiare in tara noastra", a spus Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj. Analistul Radu Soviani, realizator TV la The Money Channel, a precizat, pentru GdS, ca in Dolj exista doua explicatii posibile pentru dezvoltarea retelelor bancare: "Sunt doua elemente: planurile de investitie au fost demarate mai devreme si, prin urmare, investitiile nu au mai fost oprite, mizandu-se optimist ca in Romania criza financiara va ajunge pe canale mult mai stramte. Al doilea element: potentialul de creditare din Dolj, limitat insa in prezent prin frica de somaj, dar si prin scumpirea creditelor. Categoric, anul 2008 a fost cel mai bun din istoria sistemului bancar din Romania - global, si probabil si pentru judetul Dolj". Referitor la numarul mare de banci din tara noastra si la prezenta pe piata noastra a marilor "jucatori" mondiali din domeniul bancar, Radu Soviani spune ca "bancile vin acolo unde este potentialul de profit, iar acest potential a fost urias, in urma sub-bancarizarii economiei romanesti". Analistul mai este de parere ca dezvoltarea ametitoare a bancilor de anul trecut a fost una "nenaturala", generata de apetitul mare de credite al romanilor, dar si de tentatia banului ieftin. "Un anumit grad de rudimentaritate al economiei Romanesti a permis bancilor sa faca profituri importante prin clasica 'vanzare de bani'. Iau bani cu imprumut prin linii de credit si depozite si ii vand, mult mai scump, mai departe", este de parere Soviani. In prezent, banul s-a scumpit, activitatea bancara s-a mai redus, iar accentul se pune pe produsele de economisire, nu pe creditare. Ramane de vazut daca vor rezista crizei toate unitatile bancare, in special cele de cartier.