Supranumite vedetele pietei imobiliare, terenurile continua sa fie cel mai atractiv segment pentru craioveni. Si asta in ciuda faptului ca preturile sunt in continua crestere.
Potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, preturile caselor sunt in crestere (aproximativ 10% in doua luni). "Aceeasi crestere o au si terenurile. Cele de la periferie, situate in intravilan, inregistreaza insa cresteri mai accentuate - intre 20 si 50% intr-o perioada de trei luni. In general, terenurile situate pe drumurile europene au o crestere mai mare decat cele situate in extravilan", a declarat un agent imobiliar al agentiei Colosseum.
Preturile terenurilor din Craiova variaza, in acest moment, intre 100 si 300 de euro/metru patrat, pentru suprafetele centrale si ultracentrale, si intre 40 si 80 de euro, la periferie.
Utilitatile influenteaza pretul terenurilor
Fie ca achizitioneaza teren pentru a-si ridica o casuta, fie pentru a face o investitie pe termen lung, tendinta craiovenilor de a achizitiona terenuri este evidenta. "Craiovenii prefera sa achizitioneze, in general, loturi de 300 si 500 de metri patrati. De regula, craiovenii vor ca parcelele sa aiba utilitati si deschidere mai mare de 20 de metri. Cei care vor fara utilitati sunt in general persoane care vor sa investeasca in terenuri pe termen lung", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. De fapt, existenta sau lipsa utilitatilor impune pretul terenurilor limitrofe, care variaza intre cativa euro, fara utilitati (5 euro/mp - zona Aeroport, 13 euro/mp - zona Daewoo, 13 euro/mp - zona Drumul Muntenilor) si cateva zeci de euro, cu utilitati (18 euro - zona Aeroport, peste 50 euro/mp - zona Daewoo, peste 50 euro/mp - zona Drumul Muntenilor).
Craiovenii achizitioneaza parcele mici de teren
Avand in vedere preturile practicate, cei mai multi craioveni cumpara parcele mici de teren. "Faptul ca in general craiovenii achizitioneaza parcele mici de teren poate atrage dupa sine o tendinta de construire haotica, in sensul ca nu exista o sistematizare a anumitor zone. Aceasta tendinta este inregistrata, de exemplu, in zona Drumul Muntenilor. Asta nu inseamna ca respectivele constructii nu sunt deosebit de frumoase", a spus Otovescu. De fapt, o parte din reprezentantii agentiilor imobiliare sunt de parere ca in Craiova ar trebui sa existe proiecte rezidentiale mari, care sa includa, pe langa case si spatii verzi, scoli, magazine, benzinarii si orice altceva este necesar intr-un cartier.
Certificatul de urbanism poate combate construirea haotica
Urbanismul nu e un moft si nici un instrument de limitare a dezvoltarii sau a initiativei oamenilor, ci doar inchegarea normelor de bun-simt si a concluziilor unei experiente de secole in planificarea si construirea oraselor. Pentru a evita un oras cu constructii haotice, craiovenii trebuie sa tina cont de planurile de urbanism si de faptul ca pe parcelele fara documentatie de urbanism nu se poate construi. "Craiova nu prea mai are terenuri. Tendinta de parcelare a terenurilor este intalnita in special in extravilan. Cand achizitioneaza parcele, unele persoane nu intreaba daca se poate construi sau nu acolo", a declarat Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului. Potrivit acestuia, pentru a evita construirea haotica, in primul rand, cel care vinde trebuie sa se prezinte la primaria localitatii pe raza careia se afla terenul si sa obtina certificatul de urbanism.