O caracteristica a anului 2006, sesizata de analistii imobiliari, este aceea ca lanturile nationale si internationale de magazine se vor dezvolta agresiv, tendinta fiind de a acoperi toate zonele urbane. Dezvoltarea acestora se va concentra pe orasele mici si medii.
Craiova devine tot mai interesanta pentru lanturile nationale si internationale de magazine. Astfel, in 2006, in peisajul craiovean isi vor face aparitia tot mai multe centre comerciale. Metro Group, prezent in Craiova prin magazinele Metro Cash&Carry si Praktiker, va deschide si in orasul nostru "real,- Hypermarket". "Avem un plan ambitios de expansiune in Romania, care presupune deschiderea de noi magazine in orasele Constanta, Oradea si Sibiu, magazine ce se afla deja in plin proces de constructie. Pana la sfarsitul anului, alte trei magazine urmeaza sa fie deschise in centre economice importante din Romania", a declarat John Rix, director general al "real,- Hypermarket" Romania. "real,- Hypermarket" a intrat deja pe piata romaneasca la mijlocul lunii martie, in Timisoara. Cel din Craiova se va deschide in a doua jumatate a acestui an si va comercializa produse alimentare si nealimentare (electrocasnice, imbracaminte), pe un spatiu de minimum 6.000 de metri patrati. Hipermarketul va fi amplasat pe Calea Severinului, in apropierea supermarketului Billa.
Pic Hipermarket este deja in constructie
Preferinta craiovenilor de a face cumparaturi mai rar, intr-un centru comercial mare, e evidenta. "Prefer sa-mi fac cumparaturile in magazinele mari pentru ca iau toate cele necesare din acelasi loc. Castig timp si fac si ceva economii", a spus Marilena G., o gospodina de 40 de ani. Astfel, in Craiova, piata supermarketurilor si a hipermarketurilor este in plina expansiune. Alt hipermarket a carui constructie a inceput deja in Craiova este Pic. Situat pe Calea Severinului, in apropierea centrului comercial Praktiker, acesta se intinde pe o suprafata de peste 14.000 de metri patrati. Nici supermarketurile nu se lasa mai prejos. La inceputul acestui an a fost emisa o autorizatie de constructie pentru un supermarket situat in cartierul Brazda lui Novac, pe strada Maresal Averescu. Alte supermarketuri (care au obtinut autorizatii de constructie in 2004) vor fi construite pe Calea Bucuresti si in Craiovita Noua, pe bulevardul Dacia, in apropierea spatiului comercial Penny Market. Acestea vor avea o suprafata de aproximativ 6.700 de metri patrati, respectiv 5.500 de metri patrati.
Curand va incepe constructia unui centru cu materiale de finisaj
Metro Cash&Carry va avea, la randul sau, concurenta unui centru comercial cu materiale de finisaje, in care vor fi investiti aproximativ 1,5 milioane de euro. Situat in imediata apropiere a magazinului mai sus-mentionat, spatiul de expunere si desfacere se va intinde pe o suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati. "Pana la sfarsitul acestei saptamani va fi finalizat dese