Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana impune norme stricte referitor la conditiile in care trebuie crescute pasarile. Potrivit acestor norme, persoanele care cresc pasari in gospodariile individuale au la dispozitie cinci ani pentru a transforma adapostul animalelor intr-un spatiu de crestere si hrana adecvat. Astfel, fermierii vor trebui sa asigure cel putin un cuibar la fiecare sapte gaini, arata Euro Newsletter.
Daca se folosesc cuibare de grup, trebuie sa existe cel putin un metru patrat de spatiu de cuibar pentru maximum 120 de gaini. De asemenea, spatiile care sunt destinate cresterii gainilor trebuie sa aiba si stinghii adecvate, fara margini ascutite si care sa asigure cel putin 15 centimetri pentru fiecare gaina. Pasarile din fermele romanesti vor beneficia de locuri de baut si de mancat distribuite in asa fel incat sa ofere acces egal pentru toate pasarile.
In cazul in care gainile ouatoare au acces la spatii in aer liber, fermierii trebuie sa le asigure mai multe deschizaturi auxiliare prin care acestea sa poata iesi afara. Densitatea de pasari in spatiile din aer liber nu trebuie sa depaseasca noua gaini ouatoare pe un metru patrat de suprafata utilizabila. In cazul acestei masuri, statele membre UE pot autoriza pana la 31 decembrie 2011 o densitate de 12 pasari pe metrul patrat.
Asta, in situatia in care suprafata utilizabila corespunde suprafetei de teren disponibile. Aceste cerinte se aplica la toate sistemele alternative incepand cu 1 ianuarie 2007. Cotetele pentru pasari, utilizate in prezent de catre crescatori, trebuie imbunatatite in maximum cinci ani. Astfel, ele trebuie sa asigure pentru fiecare gaina ouatoare o suprafata de cotet de cel putin 550 de centimetri patrati.
Cotetele trebuie sa fie de cel putin 40 de centimetri inaltime in cel putin 65% din suprafata cotetului si de cel putin 35 de centimetri in orice punct.