Pretul petrolului pe piata internationala a crescut foarte mult in ultima perioada ajungand la un maxim de 55 de dolari/baril. Cauza este reducerea rezervelor americane de titei tocmai intr-o perioada in care cererea se mentine la un nivel ridicat, relateaza Reuters.
Astfel, contractele futures pentru titeiul american au fost tranzactionate la un pret majorat cu 69 de centi pana la 54,40 dolari pe baril, dupa ce a atins un maxim de 55 de dolari. Pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, s-a majorat cu 63 de centi pana la 53,76 de dolari pe baril.
Administratia americana pentru informatii energetice a informat recent ca rezervele de petrol ale SUA s-au diminuat cu trei milioane de barili, pana la 330,8 milioane de barili. Acest anunt a provocat stupoare si chiar panica deoarece analistii estimasera dimpotriva o crestere a rezervelor cu 200.000 de barili.
In ceea ce priveste piata interna a carburantilor, preturile ar putea creste in perioada urmatoare, dar numai in conditiile in care pe piata internationala cotatiile futures isi vor continua urcusul.