Cu mai putin de doua saptamâni înainte de termenul- limita, doar 1,94% din posesorii de cota de lapte au depus declaratiile anuale privind cantitatile de lapte vândute. Întârzierile vor atrage penalitati.O data cu încheierea primului an de cota, la 31 martie 2008, conform legislatiei în vigoare, producatorii de lapte trebuie sa informeze Departamentele de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), cu privire la situatia laptelui vândut în perioada 1 aprilie 2007 - 31 martie 2008. "Producatorii de lapte, detinatori de cota de vânzari directe din regiune, trebuie sa transmita pâna cel târziu pe 14 mai declaratiile anuale privind vânzarile/livrarile", a declarat Georgeta Ionica, directoarea DACL din Regiunea 4 Craiova, din cadrul Agentiei pentru Plati si Interventie în Agricultura din regiune. Acest procedeu va ajuta sa se stabileasca daca România depaseste sau nu cota nationala de lapte alocata de UE.  
1,94% din producatorii doljeni au transmis declaratiile Cu toate ca în Dolj au fost trimise prin posta 20.845 de formulare tipizate catre producatorii de lapte cu vânzari directe (pot comercializa laptele direct pe piata), numarul celor care au trimis pâna în prezent declaratiile completate este de aproximaiv 400. Asta înseamna ca doar 1,94% din producatorii doljeni au transmis declaratiile. În restul judetelor din regiune, situatia este îngrijoratoare - în Gorj, Mehedinti, Olt si Vâlcea nici macar una din o suta de persoane nu a depus declaratiile. Reprezentantii DACL Craiova spun ca oltenii nu vor depasi cota de livrari, deci nu vor plati penalitati de depasire a cotei (în eventualitatea unei depasiri de cota, taxa este de 27,83 de euro pentru fiecare 100 kg de lapte vândute în plus). 
Atentie cum completati declaratia anuala Declaratia anuala este de doua tipuri: pentru producatorii care detin cota de lapte mai mare de 5.000 kg (în Dolj sunt 1.585 de persoane) si pentru cei care detin cota de lapte mai mica de 5.000 kg (în Dolj sunt peste 19.000 de persoane). Transmiterea declaratiei anuale este obligatorie si în cazul producatorilor de lapte pentru consum propriu, care vor completa declaratia cu "0" (zero) la rubricile de vânzare. "În formularele de declaratii, în situatia în care scrie ca nu a comercializat laptele produs, declara pe propria raspundere ca renunta la cota în favoarea rezervei nationale. Daca precizeaza ca laptele produs în exploatatie l-a folosit pentru consum si ca îndeplineste calitatea de producator, poate reintra în posesia cotei de lapte în baza unei cereri", a afirmat Georgeta Ionica. Daca declara ca nu a vândut lapte si ca nu mai îndeplineste calitatea de producator, pierde cota de lapte. 
Orice întârziere se penalizeaza  Producatorii care nu au comercializat cel putin 70% din cota individuala vor primi pentru anul urmator o cota diminuata cu cantitatea care nu a fost vânduta direct. "Retragerea este temporara. În baza unei dovezi, producatorii îsi pot primi cota înapoi", a precizat Georgeta Ionica.
Declaratiile pot fi depuse atât prin posta (14 mai, data postei), cât si personal, la sediul DACL. "Respectarea termenului mentionat este foarte importanta. Orice întârziere duce la plata de penalitati calculate pentru fiecare zi calendaristica de întârziere, începând cu 15 mai. Producatorii care nu trimit declaratiile anuale nici pâna la 1 iulie vor fi notificati, iar cota lor va fi retinuta la rezerva nationala de lapte", se arata pe site-ul guvernului - www.gov.ro.
Cota României s-a majorat
Conform unei decizii recente a ministrilor europeni ai agriculturii, cota de lapte, destinata procesarii si vânzarilor directe, va creste cu doua procente pentru fiecare dintre statele membre. României îi vor reveni 188.000 de tone (se acorda în anul 2009). Tara noastra va avea repartizata o cantitate nationala de referinta de 3.245.000 de tone.