Se pregatesc scheme de finantare pentru micii producatori, astfel incat sa imbunatateasca semnificativ calitatea laptelui, dar si masuri de interventie pentru a-i ajuta pe procesatori.

Cota de lapte alocata statelor Uniunii Europene ar putea creste gradual cu 2-5% din 2008, a anuntat, la finele anului trecut, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, la Conferinta Internationala din Industria Laptelui - Interlacta. "Aceasta cota ar putea creste inclusiv pentru Romania pana in anul 2013, pentru ca, dupa aceasta perioada, exista posibilitatea eliminarii acesteia, ceea ce ar putea aduce nu numai avantaje, ci si dezavantaje", a precizat Ciolos.

Eliminarea cotei ar aduce o dezvoltare a pietei libere, care va stabili preturile si productia de lapte, dar si un risc, pentru ca productia s-ar putea deplasa in zonele cu acces facil la furaje. "Acest lucru ar putea determina probleme pentru zonele de deal si de munte din Romania, care traiesc efectiv din aceste cote", a spus ministrul Agriculturii.

Cota trebuie respectata, iar calitatea laptelui trebuie imbunatatita

In ceea ce priveste valorificarea laptelui obtinut si de micii producatori, Ciolos a precizat ca intentioneaza sa lanseze in 2008 un program de investitii pe schema ajutoarelor de stat, care poate functiona pana in 2009, destinat micilor producatori. In acest sens se va cofinanta achizitia de tancuri de racire si aparate de muls pentru cresterea calitatii laptelui. Pentru a evita plata penalizarilor care pot aparea pentru Romania fie ca produce mai mult, fie mai putin din cota alocata, ministrul Agriculturii a spus ca se va apela la rezerve si transferul de la vanzare directa la livrare catre procesare.

Romania produce anual peste cinci milioane de tone de lapte, dar, din pacate, peste 40% din laptele produs in Romania, in afara fermelor profesionale, nu este conform in ceea ce priveste continutul organic. Vacile crescute de taranii romani produc lapte cu un continut mare de germeni, peste un milion/mililitru lapte, fata de doar 100.000, nivelul maxim admis in Uniunea Europeana. Romania are la dispozitie trei ani din momentul aderarii la Uniunea Europeana pentru ca tot laptele procesat sa provina din materie prima conforma cu reglementarile comunitare in domeniu.

La ora actuala unele fabrici proceseaza lapte conform cu standardele UE, dar si lapte neconform, insa pe linii separate. Dupa perioada de tranzitie, Romania nu va mai avea dreptul sa exporte lapte daca acesta nu este conform cu standardele UE.

Conform negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar, daca depaseste cota, va fi penalizata si va plati o taxa de 278,30 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota. In egala masura, in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mai mica decat cota, Romaniei i se va diminua cota de lapte pentru urmatorii ani.