Ca orice breasla, si expertii contabili se confrunta cu o serie de probleme. Una din cele mai arzatoare se refera la onorariile cuvenite care, potrivit celor implicati in activitate, nu sunt corespunzatoare. Astfel, expertii propun tarife de 40 de lei/ora.
Potrivit specialistilor, se impune gasirea unor solutii care sa permita imbunatatirea activitatii de expertiza contabila judiciara. Una dintre sugestiile facute in acest sens de expertii contabili se refera la onorariile pe care acestia le primesc pentru realizarea de expertize contabile judiciare si care, potrivit acestora, nu sunt suficient de motivante. Acest lucru a atras dupa sine, in ultima perioada, o scadere a interesului expertilor contabili pentru realizarea de expertize contabile judiciare. "In anul 2001, dintr-un total de 140 de experti contabili inregistrati in evidentele filialei, 94% si-au manifestat disponibilitatea de a fi numiti in asemenea lucrari. In prezent, din totalul de 264 de experti contabili, doar 33% si-au manifestat interesul", a spus Florin Lascu, directorul executiv al CECCAR, filiala Dolj.
Pentru ca expertii contabili sa nu se orienteze catre alte domenii de activitate, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), filiala Dolj, a organizat marti o intalnire de lucru cu tema "Cerinte, oportunitati si prioritati in desfasurarea exigenta a expertizei contabile juridice". Evenimentul a reunit atat experti contabili, cat si reprezentanti ai Tribunalului Judetean, judecatoriilor din regiune, Curtii de Apel Craiova, precum si ai Inspectoratelor Judetene de Politie din regiune si ai Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. "Pornind de la premisa ca expertiza contabila judiciara este una dintre probele judiciare utilizate dorim sa stabilim ce se poate face pe linia optimizarii raportului responsabilitati-tarife practicate, operationalizarea procesului in conditiile pastrarii demnitatii celor implicati", a declarat Sorin Domnisoru, presedintele CECCAR, filiala Dolj.
"Tariful de 40 de lei/ora este rezonabil si onorabil"
Expertii contabili au facut o sugestie referitor la stabilirea unui tarif pe ora. "Plecand de la Regulamentul privind disciplina onorariilor pentru prestatiile profesionale ale expertilor contabili si Tariful profesional aprobat, consider ca pentru cuantificarea onorariului in expertizele contabile judiciare cel mai potrivit este tariful orar", a declarat Doina Ghitulescu, expert contabil. Considerand un venit brut de 7.000 de lei pe luna, tariful propus de aceasta este de 40 de lei/ora, cu care, potrivit lui Ghitulescu, "expertul contabil isi poate achita onorabil toate obligatiile (contributiile catre stat si cheltuielile cu perfectionarea continua) si poate trai decent". Alta sugestie a acesteia a fost ca in stabilirea avansului de onorariu sa se ia in calcul si minimum de ore de care are nevoie expertul contabil pentru a efectua o expertiza, oricat de simpla si de usoara ar fi ea, adica 15 ore. "Rezulta un onorariu minim de 600 de lei", a adaugat Ghitulescu.
"Nu sunt adeptul onorariilor mici"
Sugestia expertilor contabili este agreata si de reprezentantii organelor de justitie. "Nu sunt adeptul onorariilor mici. Accesul la justitie trebuie sa-l asigure cine trebuie. Voi discuta cu Colegiul de Conducere si voi incerca sa-i conving pe judecatori sa se aplece mai mult asupra timpului necesar realizarii expertizei contabile judiciare", a declarat Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj.
In acelasi timp, expertii contabili trebuie sa-si dovedeasca valoarea profesionala. "Exista destui experti ale caror lucrari nu pot face fata cerintelor actuale. Astfel, an de an am cerut sa se faca totusi ceva pentru ca aceia care raman in Corpul Expertilor sa intruneasca niste conditii minimale", a declarat Elena Cantar, seful Sectiei Contencios-Administrativ Fiscal din cadrul Curtii de Apel Craiova.
Pentru a fi la nivelul asteptarilor, una dintre solutiile gasite este realizarea unui filtru privind expertii care-si gasesc loc pe listele transmise organelor de justitie.
Numirea expertilor contabili ridica probleme
Alta problema ridicata de reprezentantii CECCAR Dolj la intalnirea de marti este aceea ca numirea expertilor contabili se face in mod inechitabil, semnalizandu-se cazuri in care unii membri au fost numiti in efectuarea mai multor expertize contabile pe parcursul unei luni, in timp ce altii nu au primit nici o numire pe o perioada de un an. "Astfel, organele de justitie vor analiza cadrul legal pentru a identifica posibilitatea flexibilizarii, in limitele legii, a procedurii de desemnare si numire a expertilor contabili", a spus Sorin Domnisoru.