Pastrarea economiilor la bancile comerciale va fi mai sigura incepand din acest an. Astfel, romanii care detin conturi bancare pot sta mai linistiti pentru ca limita maxima a depozitelor garantate a crescut de la 15.000 de euro pe deponent la 20.000 de euro, anunta Ghiseul Bancar.
Acest lucru da posibilitatea deponentului, ca, in cazul in care banca da faliment, statul, prin Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, sa garanteze returnarea a cel putin 20.000 de euro din valoarea intregii sume. De aceasta garantie vor beneficia atat persoanele fizice, cat si cele juridice (firmele), rezidente sau nerezidente.
De asemenea, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va garanta atat depozitele in lei, cat si pe cele in valuta convertibila. Pe de alta parte, nu vor fi garantate depozitele persoanelor aflate in relatii speciale cu institutia de credit, depozitele institutiilor de credit, ale institutiilor financiare si ale societatilor de asigurare-reasigurare, companiilor nationale, precum si alte categorii. La sfarsitul lui septembrie 2006, aproximativ 58% din totalul depozitelor bancare erau garantate de Fond, ceea ce reprezenta o suma de 60,7 miliarde de lei. Restul depozitelor negarantate atingeau valoarea de 44,2 miliarde de lei.
Pentru aceeasi perioada, numarul persoanelor ale caror conturi erau garantate se situa la circa 17 milioane.
De la infiintarea sa, in septembrie 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a efectuat plati de compensatii in valoare totala de 512 milioane de lei. Ghiseul Bancar reaminteste ca aceste compensatii au avut ca destinatie despagubirea deponentilor, persoane fizice ale unui numar de sase banci care au intrat in faliment intre 1999 si 2003. Este vorba despre Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.