Cantitatea de griu este suficienta, dar o buna parte este depozitata in silozuri neautorizate, de unde nu se poate prelua pentru procesare.

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, a declarat ca productia de griu din acest an va fi mult mai buna din punct de vedere calitativ decit cea din 2005. "Chiar daca vom avea o productie mai mica in 2006, de circa 5,5 milioane tone, calitatea griului va fi mult mai buna deoarece nu s-au inregistrat ploi in timpul recoltarii", a precizat ministrul Agriculturii. Productia de griu estimata pentru 2006 se ridica la 5,629 milioane tone. In ceea ce priveste interventia pe piata griului, Gheorghe Flutur a precizat ca Ministerul este pregatit pentru derularea mecanismului de reglementare a cererii si ofertei, dar numai in conditiile in care piata o va cere. "Deocamdata nu am hotarit pretul de interventie, dar am observat ca exista o tendinta de crestere a pretului in piata", a adaugat Flutur. Producatorii si procesatorii din industria de morarit si panificatie au convenit, in cadrul Consiliului pe produs la cereale, ca nu e necesara o interventie pe piata griului in acest an.

Presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania, Viorel Marin, sustine ca in acest an griul este mai bun calitativ doar in ceea ce priveste doi indici - indicele de cadere si indicele de deformare. "In ceea ce priveste continutul de gluten griul din acest an este mult mai prost calitativ. Din productia totala de griu din acest an nu stiu daca exista 20% griu care sa corespunda standardelor de panificatie. Ca atare, astfel de griu noi il dam pentru animale. Pentru panificatie el trebuie combinat cu alte substante. Faina din acest griu trebuie combinata cu extract de gluten, cu gluten vital, ceea ce face ca pretul fainii sa creasca", a precizat Viorel Marin.

Productia de griu din acest an este suficienta pentru asigurarea necesarului de piine. Producatorii estimeaza ca sint necesare anual in jur de 1,7 milioane de tone de griu pentru panificatie. In ceea ce priveste calitatea, analizele arata faptul ca in zona Galati-Braila-Tulcea griul are o calitate acceptabila. In concluzie, atit in privinta productiei, cit si a calitatii, pe piata griului nu se intrevede nici o criza in perioada 2006-2007.

"Pretul de 110 dolari pe tona, care se practica acum pe piata griului pentru procesare, este un pret corect, spunem noi, iar in conditiile aderarii de dupa ianuarie 2007 nu credem sa existe nici un fel de motive ca acest pret sa creasca", ne-a declarat administratorul unic al grupului de firme Galmopan, Doru Resmerita. Acesta ne-a spus insa ca exista o problema la ora actuala de care se lovesc procesatorii din domeniu: "Conform legislatiei in vigoare, producatorii de piine sint obligati sa preia griu doar din silozurile autorizate, ori datele statistice de care dispunem arata ca in aceste silozuri se afla o cantitate mica de griu. Noi nu vom putea sa preluam decit griu depozitat in aceste silozuri, nu si din cele neautorizate".