Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentului (ANSVSA) a inlocuit tarifele percepute pentru alimentele de origine nonanimala, in functie de cantitate, cu o noua taxa unica. Astfel, reprezentantii ANSVSA vor sa introdua o taxa de 48,6 lei pe ora, pentru controlul produselor alimentare de origine nonanimala. "Tariful aferent activitatii de control oficial in unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare si comercializare a produselor si subproduselor de origine nonanimala se calculeaza de catre inspectorii autoritatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, prin aplicarea tarifului total de 48,6 lei pe ora", se arata intr-un proiect al ANSVSA, citat de Mediafax. Controalele sunt platite de firme din sectoare precum morarit, panificatie, patiserie, zahar, ulei, grasimi brute si rafinate, margarina si produse similare, fabrici de prelucrare a legumelor si fructelor. Totodata, prevederile sunt aplicate si unitatilor de fabricare a berii, maltului, vinului, apelor minerale si a bauturilor nealcoolice, precum si in cazul depozitelor sau antrepozitelor frigorifice si a depozitelor pentru produse alimentare de origine nonanimala.

Control - in orice faza a productiei

Acelasi proiect mai prevede ca aceste controale sa fie efectuate fara o avertizare prealabila si sa vizeze oricare dintre etapele de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare si comercializare a produselor sau toate aceste activitati.
Inspectorii ANSVSA vor verifica si produsele provenite din schimburile comerciale desfasurate in Romania intre statele membre ale Uniunii Europene, alimentele din import sau cele destinate exportului.
Patronatele nu s-au aratat prea deranjate de aceasta masura deoarece chiar ele au venit cu propunerea instituirii acestei taxe unice, in locul tarifului perceput in functie de cantitatile produse.
Reglementarile in vigoare, contestate de patronatele din industria alimentara, stabilesc taxe in functie de cantitatile produse, sumele platite fiind considerate prea mari de catre producatori. (Andreea Stefan)