Controalele realizate de inspectorii in munca au subtiat bugetele mai multor societati comerciale cu zeci de mii de lei
Reprezentantii Inspectoratului Teritoarial de Munca Galati au derulat, in perioada 29 iunie-01 iulie, Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca fara forme legale in activitatea desfasurata in domeniul constructiilor. O astfel de campanie a mai avut loc intre 18 si 23 aprilie. Obiectivele prioritare pentru actiunile de control au fost santierele de constructii civile si industriale. S-a urmarit modul in care angajatorii respecta prevederile legale referitoare la angajarea si salarizarea personalului, organizarea activitatii de protectie a muncii, pregatirea si instruirea personalului, supravegherea starii de sanatate a angajatilor, asigurarea masurilor de protectie privind lucrul la inaltime si asigurarea masurilor de protectie la lucrarile de sapaturi. Pe linga cele enumerate mai sus, s-a urmarit si modul in care au fost indeplinite masurile dispuse cu ocazia controalelor efectuate in campania din luna aprilie.

Inspectorii ITM au controlat 38 de angajatori, ce au un numar de 2.405 salariati. In urma actiunilor de control au fost depistate 13 persoane care prestau munca fara forme legale de angajare. In consecinta, au fost fost aplicate trei sanctiuni contraventionale in valoare de 10.000 lei la Geometric (sase persoane fara forme legale), Prosivas (patru persoane fara forme legale de angajare) si la Amanero 2000 (trei persoane fara forme legale). Au mai fost depistate si 53 de deficiente din punct de vedere al relatiilor de munca, fiind dispuse masuri cu termene de intrare in legalitate. In ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca, au fost aplicate 11 sanctiuni contraventionale, din care patru avertismente si sapte amenzi in valoare totala de de 10.000 lei. Societatile sanctionate cu amenda au fost Amanero (1.000 lei), Constructii Avram Iancu (2.500 lei), Prod Metal (1.000 lei), Leader Ship (1.000 lei), Realflor (1.000 lei), Prosivitas (1.000 lei) si Armax (2.500 lei). Cu avertisment au fost sanctionate societatile Asconti, Vaslui, Mitac Construct, Uniform, Geomatric.

In timpul controalelor au fost constatate 110 deficiente in domeniul sanatatii si securitatii in munca si s-au dispus 110 masuri de remediere. In acest sens, la societatea Constructii Avram Iancu a fost oprit din functiune un echipamenmt tehnic - circular improvizat. Conform datelor primite de la reprezentantii ITM, numarul total de sanctiuni aplicate de inspectorii in munca a fost de 15, iar valoarea totala a acestora a fost de 20.000 lei. Pentru a fi evitate eventuale incidente, la actiunile de control au participat si reprezentantii Inspectoratului de Politie.