Contrafacerile reprezinta unele din cele mai profitabile afaceri planetare. Studiile internationale releva ca economia subterana rezultata din comertul cu marfa piratata reprezinta, in prezent, un sfert din economia mondiala, informeaza Ministerul Public, citat de www.bloombiz.ro. Studiile au aratat ca daca un kilogram de canabis aduce un profit de 2.000 de euro, un kilogram de CD-uri contrafacute aduce un profit de aproximativ 3.000 de euro.
Ministerul Public a organizat o intilnire cu reprezentantii institutiilor abilitate in prevenirea si combaterea contrafacerilor, care au discutat despre amploarea acestui fenomen, precum si masurile ce vor fi luate pentru eficientizarea actiunilor de stopare a furtului de proprietate intelectuala. Statisticile internationale arata o dezvoltare fara precedent a tehnologiei economice care faciliteaza tot mai mult furtul de proprietate intelectuala prin piraterie si contrafacere. In Raportul Special 301 pentru anul 2005, intocmit in fiecare an de Alianta Internationala de Proprietate Intelectuala, se arata ca in Romania pirateria este dezvoltata in domeniul filmului, muzicii si a programelor de calculator. Astfel, in domeniul filmului pirateria este de aproximativ 55%, in domeniul muzicii se ridica la 78%, in domeniul programelor pentru calculator pirateria este de 74%, iar in domeniul jocurilor pentru calculator este de aproximativ 65%.

SUA pierde 60 de miliarde de dolari din piraterie

Producatorii americani raporteaza pierderi anuale de peste 60 de miliarde de dolari. La nivelul Europei Occidentale, a treia parte din totalul de software este piratat, iar la nivel european companiile de echipament sportiv si incaltaminte estimeaza pierderi anuale in valoare de 7,5 miliarde de euro. La nivel european, procentul global al contrafacerilor este de aproximativ 20%, iar la nivel international economia subterana rezultata din comertul cu produse pirat si contrafacute reprezinta in prezent un procent de 25% din economia mondiala, procentul fiind intr-un accelerat ritm de crestere. Contrafacerile in industria farmaceutica pe plan mondial sint estimate la 13 miliarde de euro. In ultimii ani s-a demonstrat o legatura certa intre furtul de proprietate intelectuala, prin piraterie si contrafacere si retelele de crima organizata. In Raportul de tara al Comisiei Europene - adoptat la Bruxelles in 6 octombrie 2004 -se precizeaza ca "referitor la punerea in aplicare a legislatiei in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, pirateria si contrafacerea sint inca omniprezente in Romania.