Contractul semnat de doua mari societati de pe piata produselor petroliere a fost analizat de Consiliul Concurentei. Petrom si Rompetrol Rafinare au semnat un contract prin care achizitionau carburanti una de la cealalta. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la natura actului, cele doua mari companii petroliere au solicitat Consiliului Concurentei sa-l analizeze si sa-l aprobe, lucru care de altfel s-a si intamplat. Pentru a se asigura insa ca pe viitor clauzele contractului vor fi respectate intocmai, fara a fi afectat mediul concurential, schimbul de carburanti va fi monitorizat si in continuare.
Doua mari companii din sectorul energetic, SC Petrom SA Bucuresti si SC Rompetrol Rafinare SA au hotarat sa faca schimb de carburanti, pentru a reduce cheltuielile de transport. "Dupa privatizare cele doua societati concurente au convenit sa faca un schimb de carburanti, adica sa poata lua fiecare carburanti de la cealalta societate, din zonele unde se afla statiile de distributie, pentru a reduce cheltuielile de transport. Masura este intr-adevar logica, deoarece ar fi fost mai greu pentru Rompetrol Rafinare de exemplu sa transporte carburantii de aici, unde are rafinariile, la Satu Mare sa zicem", a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului de Concurenta Constanta, Ioan Badica. Avand in vedere faptul ca un asemenea tip de colaborare ar fi putut naste suspiciuni, cum ar fi practici de impartire a pietelor sau de stabilire a pretului pe piata, conducerile celor doua companii s-au adresat Consiliului Concurentei pentru vedea in ce masura un asemenea schimb de carburanti afecteaza mediul concurential. Ca urmare a analizei facute, institutia a ajuns la concluzia ca intelegerea nu contine prevederi de natura anti-concurentiala si nu are ca obiectiv sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata carburantilor. "Din analiza contractului incheiat intre cele doua parti s-a constatat ca acesta nu contine prevederi care sa influenteze politica preturilor, a reducerilor sau a altor conditii comerciale. Astfel, contractul nu va aduce atingeri, direct sau indirect, volumului investitiilor realizate de catre fiecare dintre parti si nici nu contine prevederi care sa determine limitarea productiei sau a distributiei de carburanti. Acest schimb nu restrictioneaza libertatea partilor de a-si dimensiona in mod unic lateral productia carburantilor sau de a decide asupra extinderii retelei de statii de distributie pe piata. Consiliul Concurentei a analizat sub toate aspectele acest contract, pentru a ne asigura ca avizul favorabil pe care l-am dat nu intra in contradictie cu legea concurentei", sustine inspectorul Badica.

Fara reduceri de pret preferentiale

Pentru ca prevederile intelegerii dintre cele doua mari companii sa nu se schimbe pe viitor, Consiliul Concurentei a decis monitorizarea permanenta a modului in care va fi implementat actul respectiv. astfel, trimestrial Petrom si Rompetrol Rafinare sunt obligate sa transmita situatia schimburilor de combustibil efectuate. In acest fel supravegherea a fost facuta atat in faza de proiect si urmeaza sa fie facuta si in faza de executie, pentru a se vedea daca pe parcurs vor aparea neconcordante sau daca sunt si alte implicatii, care nu au fost luate in calcul. Pentru a nu defavoriza ceilalti concurenti de pe piata combustibililor, cele doua companii nu au voie sa-si ofere reciproc reduceri de preturi la carburanti, lucru care ar duce la micsorarea preturilor acestora. "Practic pretul cu care isi vand una alteia carburantul trebuie sa fie acelasi cu pretul oferit celorlalte companii", a adaugat Ioan Badica.