Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si cei ai concernului EADS au inceput procedurile de renegociere a contractului privind realizarea si implementarea sistemului integrat de securizare a frontierei de stat, anunta un comunicat al MAI.
Dupa cum se stie, reprezentantii Internelor au prezentat saptamana trecuta vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, conceptul de creare a Sistemului Integrat de Securitate a Frontierei. Asadar, dupa declaratiile belicoase ale oficialilor nostri de la inceput de mandat, s-a trecut incet, incet la o calmare a tonului in declaratiile fata de concernul european EADS ca sa se ajunga acum din nou la masa negocierilor.
Reamintim ca in august 2004 fostul Guvern si concernul EADS au incheiat un contract in baza caruia grupul european de aeronautica si aparare va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Valoarea contractului incheiat atunci si finantat de la bugetul de stat era de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro. In februarie, noul Guvern a anuntat ca termenii contractului vor fi renegociati, pentru a se evita suprapunerile anumitor prevederi contractuale cu cele convenite prin programele Phare.
La sfarsitul lui mai, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca EADS a acceptat propunerile partii romane de modificare a contractului in sensul eliminarii acestor prevederi.
Prin modificarea contractului s-a convenit ca autoritatile romane sa plateasca cu aproximativ 160 de milioane de euro mai putin decat suma initiala.
Proiectul presupune achizitionarea si instalarea unor sisteme de supraveghere performante la frontiere, realizarea unor centre de comanda si control moderne, echiparea a peste 180 de sedii si centre de instruire ale Politiei de Frontiera romane.
Securizarea frontierelor constituie una dintre cerintele care trebuie indeplinite de Romania pentru a adera la Uniunea Europeana.