Presedintele Autoritatii Nationale de Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian, a declarat ca institutia pe care o conduce ar putea face un demers oficial la Ministerul Mediului de reanalizare a contractelor prin care s-au inchiriat plajele. Oficialul ANT s-a intalnit sambata cu hotelierii de pe Litoral si cu operatorii de turism nemultumiti de modul in care s-au incheiat contractele de inchiriere.
Ovidiu Iuliu Marian a spus ca le-a dat dreptate hotelierilor, insa cu amendamentul ca, pentru a participa la licitatii, acestia ar fi trebuit sa fie constituiti in consortii, pentru a reprezenta o forta cu potential economic.
El a precizat ca-si propune sa gaseasca o modalitate prin care hotelierii de pe Litoral sa aiba acces la administrarea plajelor in conditii comerciale corecte, in asa fel incat turistii adusi de ei pe baza de contract sa beneficieze de serviciile pentru care au platit.
Presedintele ANT a mai spus ca modalitatea in care plajele au fost adjudecate pare sa nu fie convenabila unei bune parti dintre hotelierii de pe Litoral.
El a declarat ca respectivele contracte pot fi reziliate unilateral daca una dintre parti (operatorul de plaja sau Directia Apelor Dobrogea Litoral) nu-si indeplineste obligatiile contractuale.
Oficialul ANT a precizat ca rezilierea contractului nu mai presupune o etapa in instanta, putand fi facuta unilateral, imediat, in conditiile in care unul dintre parteneri nu-si respecta obligatiile din contract.
Referitor la modul de constatare a incalcarii obligatiilor contractuale, presedintele Autoritatii Nationale de Turism sustine ca textul contractului de inchiriere a plajelor este public.
Ca atare, hotelierii care beneficiaza de prestatia operatorilor de plaja pot sa constate nere-alizarea clauzelor contractuale, intr-un cadru juridic, cu martori si notar.
"De indata ce asociatia profesionala a hotelierilor ia act de aceste nereguli, noi, ANT, ne alaturam lor in actiunea de a elimina pe cel care nu-si indeplineste clauzele contractuale", a adaugat Ovidiu Iuliu Marian.