Farmacistii galateni fie nu stiu, fie nu au cu ce sa tina gestiunea cantitativ-valorica. In aceasta situatie contractul incheiat intre farmacii si Casa Judeteana de Asigurari de Sanataten ar trebui reziliate in masa.

Ce-i aia gestiune cantitativ-valorica?

Pare a fi o intrebare la care nu au gasit raspuns majoritatea farmacistilor din judetul nostru. Necesitatea tinerii unui astfel de tip de gestiune, prin care orice produs detinut intr-o farmacie are propria lui fisa in care sint trecute intrarile, iesirile si felul in care a iesit medicamentul din farmacie, pe baza de reteta sau bon valoric, este prevazuta in contractul de furnizare de servicii incheiat de farmacisti. Cum insa la acest capitol oamenii nu au mai fost controlati de ani buni, este aproape fireasca starea in care se afla gestiunile cantitativ-valorice in mai toate farmaciile. Sau mai bine zis starea in care "nu" se afla, pentru ca in unele farmacii notiunea de gestiune cantitativ-valorica este confundata cu cea de stoc. In cazul unui asemenea gen de abatere pentru lipsa sau tinerea incorecta a gestiunii cantitativ-valorice contractul-cadru nu stipuleaza decit o singura sanctiune, rezilierea contractului-cadru.

5 din 17

"Dar cum am putea lua o astfel de masura in situatia in care, sa spunem, dintr-un esantion de 17 farmacii controlate doar cinci au fost gasite, cit de cit , in ordine? In rest am ajuns la concluzia ca oamenii nu stiu ce este aia gestiune cantitativ-valorica si se rezuma la a avea un stoc pe care il afiseaza pe calculator si care coincide sau nu cu ceea ce se afla in farmacie. Cum majoritatea celor controlati sustine ca nici nu stiau ca li se va mai cere asa ceva, iar altii nu au informatician, ori pur si simplu nu stiu sa foloseasca progamele instalate, am luat decizia sa nu reziliem contracte, cel putin in acest an", a declarat directorul CJAS, Olimpia Buzia. In schimb toti farmacistii vor fi scoliti de CJAS in ale gestiunii cantitativ-valorice. Cum de anul viitor in contractul-cadru se prevad pedepse "in trepte" pentru farmacistii care nu vor lua in serios acest aspect, de atunci va incepe probabil si "amendarea" contravenientilor.