Recenta majorare de la 1 aprilie a accizelor la tigari a condus la o proliferare a fenomenului de contrabanda cu aceste produse. Astfel, piata romaneasca a fost invadata cu tigari de contrabanda marca Doina, Plugaru, Saint George si altele, aduse clandestin pe filiera estica dinspre Ucraina si Moldova. Contrabanda cu tigari loveste in special in marcile autohtone si aduce un prejudiciu anual bugetului de stat de cel putin 24 de milioane de euro.
In urma introducerii noilor accize, producatorii de tigari scumpe sau de lux nu au avut atit de mult de suferit. Ponderea accizei in pretul de vinzare cu amanuntul este mult mai mare la tigaretele ieftine (populare) decit la cele scumpe, iar firmele care produc preponderent astfel de produse sint cele mai afectate. Astfel, tigarile de contrabanda lovesc in special in marcile din partea inferioara a pietei, cum ar fi Carpati, Snagov, Winchester. La acestea din urma, accizele reprezinta circa 70% din pretul de vinzare, ceea ce face ca din pretul de 22.000 de lei al unui pachet de Carpati, 15.000 de lei sa fie doar acciza. In acelasi timp, un pachet de tigari de contrabanda, cum ar fi Doina sau Plugaru, se vinde cu 13.500-14.500 de lei pachetul. Acest tip de concurenta elimina practic de pe piata marcile populare si extinde piata neagra a tigarilor de contrabanda.
Potrivit analistilor, nivelul acestei contrabande in Romania a atins in primele luni ale acestui an intre 4 si 6% din totalul pietei tigaretelor, iar tendinta este de crestere vertiginoasa. Valoarea este mare daca se are in vedere ca 1% din contrabanda echivaleaza cu circa sase milioane de euro pierderi la bugetul de stat. Calculele arata ca pierderea se cifreaza undeva intre 24 si 36 de milioane de euro anual.

Text 1
Consiliul Concurentei va monitoriza ajutoarele sociale

Acordarea ajutoarelor de stat va fi decisa numai cu acordul prealabil al Consiliului Concurentei, potrivit unei hotariri adoptate de Guvern. Astfel, intentia autoritatilor centrale sau locale de a acorda ajutoare de stat va fi comunicata Consiliului Concurentei inainte de emiterea deciziei. Plata sau acordarea efectiva a ajutoarelor se va face numai dupa autorizarea primita din partea Consiliului Concurentei, se precizeaza in actul normativ adoptat de Executiv. Hotarirea stabileste masuri prin care se urmareste monitorizarea atenta, de catre Consiliul Concurentei, a ajutoarelor de stat, atit a celor autorizate cit si a celor exceptate de lege. Sint supuse monitorizarii si ajutoarele de stat cu caracter social, precum si cele acordate in situatii de dezastre naturale sau evenimente exceptionale. Totodata, actul normativ stabileste ca orice ajutor acordat fara a fi autorizat este considerat ilegal. Autoritatile locale si centrale au obligatia sa semnaleze Consiliului Concurentei ajutoarele de stat acordate ilegal. Potrivit Biroului de presa al Guvernului, adoptarea HG este in concordanta cu angajamentele asumate de autoritatile romane, in negocierile de aderare, la Capitolul Concurenta, actul normativ fiind necesar in conditiile in care Romania se afla sub regimul clauzei de salvgardare.
Romaniei i-a fost recunoscut, de catre Comisia Europeana, in ultimul raport anual, statutul de economie de piata functionala, sub rezerva asumarii obligatiei de a aplica cu rigurozitate masuri de protectie a mediului economic concurential.