De la 1 ianuarie 2007, Guvernul Romaniei nu va mai acorda subventii la incalzire in mod direct populatiei, inlocuind totodata pretul de referinta national cu pretul local. De la aceasta data, statul va suporta 45% din totalul pretului combustibilului, in timp ce primariile vor fi obligate prin lege sa aloce cel putin 10%. O prima concluzie - mangaliotii, speriati de facturile pe care le-ar avea de achitat la Rominterm in aceasta iarna, trebuie sa stie ca aceasta majorare va fi de maximum 20%.
Astfel ca in plan general, mangaliotii, care ar fi trebuit sa achite, in cazul neimplicarii Gvernului si Primariei in pretul gigacaloriei, facturi de cel putin doua ori mai mari, mai au speranta ca aceste costuri nu vor fi mai mari de 15-20% fata de anul trecut. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia, Ion Sapartoc, ne-a declarat ca la Mangalia, incepand cu 1 mai 2006, pretul local a fost stabilit de Consiliul Local la 150 RON/gigacalorie. "Maximum de crestere, in Mangalia, la facturile la incalzire, va fi de 15-20%", afirma Ion Sapartoc. "Circa 40% dintre centralele termice din localitate au fost modernizate sau sunt in curs de modernizare, de la preluarea furnizarii agentului termic de catre societatea Rominterm. Acesta este si unul din motivele majorarii relativ mici la facturile la incalzire. Un alt factor de mentinere in parametri normali a pretului la incalzire este faptul ca, deja, la Mangalia a fost stabilit un pret local mai mare decat cel de referinta national, care este 107,5 lei". In timp ce la Mangalia pretul local de referinta a fost stabilit la 150 de lei, in alte orase situatia este aproximativ similara - la Brasov - 140 de lei, la Suceava - 159 de lei, la Cluj - 110 lei, iar la Iasi - 110 lei.
Rata pentru schimbarea totala a instalatiei termice - un milion pe luna

Un calcul simplu facut de reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia arata ca pentru incalzirea unui apartament cu doua camere, intr-o luna de varf, o familie va trebui sa scoata din buzunar circa 3 milioane de lei. Una dintre solutiile propuse de federatie ar fi contorizarea "pe orizontala": "In urma cu cateva zile am fost invitati la mai multe asociatii de proprietari din municipiul Braila, care are un sistem de incalzire comparativ cu al nostru. Acolo, contorizarea este facuta pe orizontala, adica fiecare proprietar are contorul la intrarea in apartament, pe sistemul contorului electric. Firma care a montat aceste contoare s-a ocupat si de schimbarea totala a instalatiei de circulare a agentului termic, atat din apartamente, cat si din bloc, de la subsol si pana la ultimul etaj", ne-a declarat Ion Sapartoc. Cei 14 reprezentanti ai Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia care au participat la aceasta vizita sunt de parere ca un astfel de sistem ar fi convenabil si pentru locuitorii de la malul marii. Pentru un apartament cu trei camere, toata lucrarea de schimbare a instalatiei termice, inclusiv cea de la subsol si de pe scara blocului, poate fi contractata pentru 600-700 de euro, platibili in doi ani, in timp ce montarea de gigacalorimetre pentru apa calda si rece ar costa circa 12 milioane de lei vechi, platibili in patru ani si cu garantie de 50 de ani. Pretul total al unei rate lunare, pentru ambele lucrari, ar scoate din buzunarul unui mangaliot circa un milion de lei vechi. "Iarna trecuta, un locuitor al Brailei, racordat la acest sistem, a platit caldura, pentru doua camere, aproximativ 1,6 milioane de lei vechi, pentru o luna de varf cum este ianuarie", concluzioneaza Ion Sapartoc, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Mangalia, care este decis sa mai efectueze cel putin o vizita in municipiul Braila, impreuna cu un nou grup de presedinti de asociatii. O alta modificare adusa in cadrul acordarii subventiilor face referire la majorarea plafonului de ajutor pentru familiile cu venituri de maximum 3,1 milioane de lei vechi, acesta fiind ridicat la 5 milioane de lei vechi.