Ca si in anii precedenti, negocierea capitolelor salarizare si protectie sociala ale Contractului Colectiv de Munca, purtate intre sindicate si administratie, se dovedeste a fi una dificila.

Sindicatele si-au facut o lista de doleante, de data aceasta una comuna, exceptand majorarea salariala, administratia a facut la randul ei o contraoferta, modesta initial, motivand ca atat poate suporta financiar compania, fara insa sa prezinte sindicatelor documentele care ar putea demostra acest lucru. Sindicalistii sunt nemultumiti de ceea ce au obtinut pana acum si sustin ca toate cererile lor sunt indreptatite, tinand cont de volumul de munca si de cresterea preturilor.

Potrivit liderului Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor, Gheorghe Tiber, administratia a propus ca una dintre cele 4 prime, care sunt fiecare de 120 de lei, sa fie majorata la 200 de lei, sa se renegocieze locurile de munca si categoriile de personal pentru care se va acorda alimentatie de efort, luandu-se in calcul posibilitatea ca suplimentul sa fie inlocuit cu o masa calda pe care ar urma sa o primeasca toti salariatii.

"Am solicitat ca angajatii care se pensioneaza sa primeasca 12 salarii, in timp ce administratia a oferit 3, cu unul mai mult fata de acum. In cazul decesului salariatului, familia va primi echivalentul a 7 salarii brute la nivel de unitate, respectiv 35 de milioane de lei precum si un ajutor constand intr-un sicriu si cruce, a caror valoare va creste de la 135 la 500 de lei. Ca un element de noutate, pentru aceste ajutoare impozitul va fi platit de societate, beneficiarii urmand sa primeasca suma integral. In cazul decesului unei rude, ajutorul va fi de 4 salarii brute pe unitate, pentru care tot societatea va plati impozit, iar in cazul in care sotia unui salariat va naste acesta va primi echivalentul a 3 salarii minim brute", a declarat Gheorghe Tiber.



Acesta sustine ca in cadrul adunarii generale extraordinare a sindicatului, care va avea loc pe 24 ianuarie, incepand cu ora 15.30 la Casa de Cultura a Sindicatelor, va prezenta membrilor de sindicat propunerile administratiei si vor stabili strategia sindicala pe acest an precum si planul de bataie pentru negocieri.

"Ii asteptam pe toti membrii nostri de sindicat la aceasta sedinta. Negocierea din acest an a celor doua capitole este la fel de grea ca si anul trecut, tinand cont de faptul ca administratia da dovada de dispret deoarce nu ne-a pus la dispozitie documentele foarte importante pe care le-am cerut. Din pacate am obtinut pana acum pentru cei care vor muri sau vor suferi accidente de munca si nu suntem multumiti de ceea ce s-a obtinut pana acum", ne-a declarat Georghe Tiber.

Primvicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, ne-a declarat ca negocierile decurg normal tinand cont de faptul ca nimeni nu trebuie sa se astepte ca administratia sa aprobe toate cererile sindicalistilor. "Nimeni nu ar trebui sa-si inchipuie ca administratia sa ne spuna ce baieti destepti suntem si sa ne aprobe tot ceea ce am cerut inca de la inceput. Importante vor fi rezultatele finale si speram sa obtinem cat mai multe drepturi pentru siderurgisti", a mai declarat Adrian Adascalitei.

Cea mai importanta lupta se va da pentru stabilirea majorarii salariale. Astfel, in timp ce sindicalistii de la FSS Metarom Galati, UTSL si Forum au cerut o majorare de 30%, sindicalistii de la SSS au cerut o crestere de 150 de euro, in timp ce oferta administratiei a fost doar de 5%, urmatoarea fiind posibil sa ajunga la 7%.