Ion Iliescu publica pe blog articolul "CALOMNIATORII", pe care il puteti citi in continuare.
Ziarul "Adevarul" - redactorul sau sef Grigore Cartianu si cei cativa colaboratori mai tineri (Mihai Voinea, Cristian Delcea si Laurentiu Ungureanu) si-au asumat o misiune nedemna - aceea de a contesta Revolutia Romana si de a denigra si calomnia pe cei ce si-au asumat atat riscuri , in decembrie 1989, cat si raspunderi in infaptuirea transformarilor revolutionare pe care le-a cunoscut tara, in anii urmatori.
Este uluitor cum isi permit asemenea oameni sa se joace cu cuvintele, sa inventeze, sa vehiculeze falsuri si injurii la adresa unor oameni care au facut ceva in aceasta tara si sa improaste cu noroi un moment inaltator din viata acestui popor.
In loc sa se inchine cu respect in fata celor ce au aratat si cutezanta si spirit de sacrificiu in momentele grele prin care a trecut tara, contribuind efectiv la victoria Revolutiei din decembrie, care a schimbat cursul istoriei si destinul tarii, ei isi permit sa calomnieze oameni onorabili.
Actul lor este imoral si nociv pentru climatul social. Este regretabil ca ziarul "Adevarul" gazduieste asemenea productii, care nu au nimic comun cu gazetaria si democratia .
Faptul ca desfasurarea evenimentelor care au caracterizat Revolutia Romana ridica o multitudine de aspecte si probleme inca neelucidate, nu e intamplator. Este misiunea cercetarii istorice, facute cu buna-credinta si cu obiectivitate, de catre oameni calificati ca sa elucideze asemenea aspecte. Falsurile si calomniile vehiculate cu scopuri politice meschine nu au ce cauta in acest spatiu. Prezenta lor amplifica perdelele de fum ale confuziilor cultivate interesat de catre unii, impiedicand abordarea obiectiva , stiintifica a faptelor.
In sirul articolelor de acest fel , publicate in ultima vreme de ziarul "Adevarul"se inscrie si cel inserat in numarul sau din 5 ulie, semnat de Mihai Voinea si Cristian Velcea, intitulat - "Iliescu ne tot minte, FSN e dinainte".
Ideea autorilor este ca Iliescu ar ascunde adevarul despre data constituirii unei structuri cu denumirea de "Front al Salvarii Nationale"! (oare , daca ar fi existat , ce interes as fi avut sa ascund acest lucru?). In subsidiar, desigur, ca originea acestuia ar fi fost de inspiratie sovietica. Este una din tezele vehiculate cu obstinatie de unii - care, fie vorba-ntre noi, n-au facut nimic nici inainte de decembrie 1989 (unii nu se nascusera, dar altii au stat cuminti in "banca lor"), nici in cursul desfasurarii revoltei populare", iar, dupa aceea , si-au asumat rolul de carcotasi si denigratori la adresa celor care au facut ceva .
La problemele ridicate in articol am raspuns nu o data, de-a lungul anilor, in articolele si cartile pe care le-am scris, ca si in discutia cu membri Comisiei Senatoriale prezidate de reprezentantul PNȚcd - senatorul Valentin Gabrielescu. Dar , autorii se fac ca nu pricep si repeta cu obstinatie tot felul de ineptii.
Asemenea oameni nu inteleg ca prin actiunea lor de contestare a unui fapt istoric, care a facut onoare poporului roman - aduc atingere demnitatii noastre nationale. Revolutia Romana a fost opera poporului roman, nu a altora din afara ! Ea a fost rezultatul acumularii indignarii populare, provocate de o politica nesabuita si antipopulare promovata de Nicolae Ceausescu. Factorul extern favorizant a fost actiunea popoarelor din tarile vecine (Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, RDG, chiar si Bulgaria si bineinteles ecourile deschiderilor promovate de Gorbaciov in URSS).
Dar, incercarile unor grupuri, de la Iasi, izbucnirea revoltei populare de la Timisoara si apoi, actiunea decisiva a bucurestenilor de inlaturare a lui Ceausescu - au fost opera romanilor .
Din pacate, nu a fost posibila constituirea anterioara a unei structuri care sa fi organizat aceasta actiune, care sa fi avut sansa sa-l fi indepartat pe Ceausescu, evitand varsarile de sange din decembrie 1989 (asa cum s-a intamplat in celelalte tari).
NU a existat un asa-zis FSN inainte !!! Intalnirile ocazionale si discutiile la care m-am referit si eu (inca din 1984 - cu generalii Ion Ionita si Nicolae Militaru, cu Virgil Magureanu si altii) nu au dus la constituirea vreunei structuri capabile sa organizeze ceva. De-altfel, un act imprudent al gen. Militaru de a antama unele discutii cu doi generali din Marele Stat Major s-a soldat cu retinerea acestuia si atentionarea sa si a gen Ionita. Acesta s-a imbolnavit de un cancer galopant si a murit in iunie 1987 - ceea ce a pus capat contactelor celor doi , ca si ale mele cu generalul Militaru.
Denumirea de FSN nu mi-a (si nu ne-a)apartinut. Eu am redactat un text, in martie 1989 cu intentia a fi trimis la "Europa Libera". Era o chemare directa la actiune pentru inlaturarea lui Ceausescu. Din pacate , el nu a mai ajuns la destinatie, de aceea nu am vorbit despre el , in cursul anilor (l-am publicat in volumul "Dupa 20 de ani" - cu explicatiile de rigoare ). Il semnasem in numele unui "Comitet National de initiativa al Frontului Patriotic Socialist". Deci, nu FSN. Denumirea de Front al Salvarii Nationale a aparut intr-o scrisoare prezentata la postul "Europa libera", in vara anului 1989 - scrisoare care apartinea profesorului Melian de la Universitatea din Bucuresti, pe care eu nu avusesem prilejul sa-l cunosc . In seara de 22 decembrie cand am redactat "Comunicatul catre tara"- ni s-a parut potrivita denumirea de Consiliu al Frontului Salvarii Nationale - pentru structura de putere care lua fiinta. De aceea am adoptat-o . Interventia generalului Militaru , in cursul acelei discutii, in care afirma ca "FSN exista de 6 luni" - era rolul lipsei de informare si confuziei (presupunand ca scrisoarea mi-ar fi apartinut mie), ca si dorintei de a-si etala niste merite . Asa cum am spus , noi nu ne mai intalnisem in ultimii doi ani.
Deci , toate speculatiile pe aceasta tema sunt total nefondate. Este regretabil ca ziarul "Adevarul" gazduieste in paginile sale astfel de articole care urmaresc sa semene confuzie si sa denigreze Revolutia Romana si pe cei ce s-au implicat activ in infaptuirea ei .