Alegerea unei profesii poate fi un proces dificil si stresant, mai ales ca nu ai siguranta ca respectiva profesie ti se potriveste. Ce aptitudini trebuie sa ai pentru a fi contabil, va spun specialistii din domeniul relatiilor umane.
Maldare de hartii, registre, facturi si, mai ales, cifre, multe cifre - cam asta este impresia pe care o au cele mai multe persoane despre meseria de contabil. Cu toate acestea, profesia de contabil este mai mult decat o simpla meserie. Este, in primul rand, vocatie si multa, multa munca.
O principala si foarte importanta aptitudine necesara pentru a fi contabil este, potrivit site-ului www.121.ro, gandirea analitica. Necesitatea unei astfel de aptitudini deriva din faptul ca a fi contabil nu inseamna numai verificarea unor cifre si intocmirea de situatii cu ajutorul programelor soft pentru contabilitate. Menirea unui contabil este si aceea de a face analiza situatiilor financiare ale marilor companii sau firmelor mai mici si de a gasi strategii si solutii financiare eficiente, care sa respecte in acelasi timp legislatia in vigoare.
Cum poti ajunge contabil
Alte aptitudini necesare unui potential contabil sunt imaginatia si rigurozitatea, dar si capacitatea de a lucra in conditii de stres si puterea mare de concentrare. In plus, un viitor contabil trebuie sa fie o persoana extrem de ordonata si calculata, care sa aiba suficienta rabdare sa-si petreaca ore intregi studiind cifre.
Pentru a ocupa un post de contabil, pe langa aptitudinile specifice, se impune si o pregatire de specialitate. Aceasta poate consta atat in studii medii (liceu/scoala postliceala), cat si in studii superioare (Academia de Studii Economice-ASE/Institutul de Studii Economice-ISE). Ce ar trebui sa stie persoanele care se orienteaza catre aceasta meserie este faptul ca, potrivit specialistilor, urmarea unor studii medii asigura pregatirea minima pentru a tine contabilitatea primara a unor firme, astfel ca, pentru a avea o cariera in domeniu, se impune si o facultate.
Potrivit www.121.ro , pasul urmator dupa absolvirea ASE-ului sau ISE-ului ar fi obtinerea titulaturii de contabil autorizat sau expert contabil din partea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
Avantajele profesiei de contabil
O data pregatit pentru "a intra in paine", contabilul are si o serie de avantaje. Avantajul principal de a lucra in domeniul financiar-contabil consta, in primul rand, in faptul ca, potrivit www.121.ro, puteti opta intre a lucra pentru diverse companii, pe cont propriu, sau si una, si alta. In plus, o persoana bine pregatita in domeniu nu prea are cum sa ramana fara un loc de munca atata timp cat legislatia in vigoare impune realizarea de rapoarte periodice si bilanturi ale activitatilor financiare.
In afara studiilor de specialitate, un avantaj la angajare il reprezinta atat cunoasterea programelor soft de contabilitate, cat si experienta in domeniu. Firmele cauta, ca si in cazul angajatilor din alte domenii, sa angajeze contabili autorizati sau experti contabili, cu experienta relevanta.
Cursurile MBA si ACCA, recunoscute international
Cursurile MBA (Master in Business Administration) si ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) ofera absolventilor posibilitatea ca, pe langa o pregatire temeinica, sa beneficieze de avantajele unor diplome recunoscute dincolo de granitele tarii.