Guvernul va organiza dezbateri publice in legatura cu introducerea obligativitatii pentru asigurarea locuintei. Desi nu-si mai permite sa suporte de la buget despagubirile pentru cei afectati de calamitati, Executivul vrea sa se asigure ca nu ia masuri nepopulare.

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, László Bórbely (foto), ne-a declarat ca proiectul de lege care instituie obligativitatea asigurarii locuintelor va fi gata in maximum doua-trei luni, urmand sa intre in vigoare cel mai tarziu la 1 ianuarie 2006. Potrivit lui Bórbely, Guvernul nu va renunta la acest proiect (asa cum s-a intamplat cu cativa ani in urma) decat daca dupa consultarile publice o larga majoritate a romanilor il va respinge. In acelasi timp, oficiali ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) ne-au spus ca vor avea loc dezbateri publice pentru ca populatia sa inteleaga ca Executivul incearca sa ofere „protectie sociala si nu sa impuna o taxa in plus“.

Sumele de asigurare, diferentiate intre sat si oras

Recent, la sediul CSA a avut loc o sedinta de lucru in care s-a stabilit ca asigurarea va acoperi riscurile de cutremur, inundatii, alunecari de teren si de furtuna, riscuri predilecte pentru Romania. Sumele de asigurare vor avea valori diferentiate pentru mediul urban si mediul rural, valori care se vor indexa anual. Politele vor fi emise de societatile de asigurare care se vor ocupa si de evaluarea daunelor si plata despagubirilor. Mai trebuie spus ca societatile de asigurare vor infiinta o societate de asigurare-reasigurare care va avea ca atributie principala gestionarea relatiilor cu reasiguratorii. Reprezentantii CSA spun ca societatile de asigurare pe zone punctuale vor trebui sa plateasca despagubiri care poate nu vor egala incasarile, dar „per ansamblul tarii, asigurarea obligatorie pentru locuinte va fi o varianta castigatoare“.

Primele, mici si cu valori fixe

Potrivit CSA, primele de asigurare urmeaza a fi stabilite in functie in principal de gradul de cuprindere in asigurare si de costurile de reasigurare, insa se preconizeaza ca vor fi „fixe si de valori mici“. Statul va subventiona plata primelor de asigurare de catre persoanele cu venituri insuficiente si, de asemenea, statul va oferi garantii pentru reasigurare. Asiguratorii au propus ca in asigurarea obligatorie sa se includa si imobilele care, in sistem facultativ nu sunt asigurabile, ca de exemplu cladiri degradate, fara autorizatie de constructie.