Pentru a absorbi sume cât mai mari din fondurile europene alocate IMM-urilor, întreprinzatorii doljeni s-au întâlnit ieri cu specialisti pentru a primi consultanta de proiect, în functie de afacere. Ghidurile pentru Investitii si Consultanta pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru IMM-uri pe Axa 1 din Programul Operational Sectorial 2007-1013 s-au lansat pe 31 martie. "În vederea absorbirii fondurilor, în aceasta perioada încercam organizarea unor evenimente ce constau în grupuri de lucru cu întreprinzatorii", a declarat Radu Mirea, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Craiova. Pentru ca aceste întâlniri sa fie eficiente, la grupurile de lucru au participat maximum 20 de persoane, care au primit consultanta în functie de afacere.  
Sunt asteptate peste 80 de proiecte "La întâlnirea de la Craiova au participat aproximativ 80 de persoane. Numarul celor care vor depune documentele pentru a accesa fonduri poate fi mult mai mare", a spus Mirea. Acesta a precizat ca OTIMMC ofera consultanta în acest sens de un an si jumatate, astfel ca numarul beneficiarilor s-a ridicat la câteva sute pe zi, pe regiune. Acest lucru a fost posibil deoarece s-a stiut de la început de informatiile de baza. IMM-urile eligibile trebuie sa aiba minimum zece angajati si sa nu înregistreze pierderi si datorii, iar banii pot fi folositi pentru investitii productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a întreprinderilor.Întâlniri asemanatoare celei din Craiova se vor mai desfasura la Vâlcea (astazi), Gorj (mâine), Mehedinti (vineri) si Olt (lunea viitoare). "Toate întrebarile din cadrul întâlnirilor vor fi postate pe site-ul ANIMMC cu raspunsuri cu tot, astfel încât sa eliminam eventualele neclaritati", a precizat Radu Mirea.  
Domeniile de finantare Cele trei ghiduri lansate la sfârsitul lui martie, disponibile si în varianta electronica pe site-ul www.animmc.ro, vizeaza sprijin financiar în valoare totala de 1.070 de milioane de euro pâna în 2013. Acest sprijin se acorda pentru investitii mici (Ghid pentru sprijin financiar de pâna la 250.000 de euro), investitii mari (Ghid pentru sprijin financiar între 250.001 euro si 1.500.000 de euro) si consultanta (Ghid de sprijin pentru consultanta acordata întreprinderilor mici si mijlocii). Domeniile de finantare pentru care se acorda sprijin financiar nerambursabil, conform ghidurilor, vizeaza în principal: investitiile productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a întreprinderilor, modernizarea spatiilor de productie si a tehnologiei folosite, consultanta acordata IMM-urilor pentru dezvoltarea si extinderea afacerilor. 
Activitatile eligibile 
Activitatile eligibile pentru finantare constau în crearea unor noi unitati de productie, extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie, diversificarea productiei unei unitati existente, achizitionarea de bunuri intangibile (software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate, dar si consultanta si training specializat, strict legate de activitatile de investitii). "Înscrierea pentru obtinerea fondurilor se va face on line, urmând ca în doua zile întreprinzatorii sa vina la OTIMMC sau la minister sa depuna documentele necesare (acestea pot fi trimise si prin posta sau prin curierat) care vor fi evaluate de o comisie. Daca totul decurge bine, în 30 de zile acestia afla daca primesc sau nu banii", a precizat directorul OTIMMC Craiova.
Când se pot depune solicitarile?
Aplicatiile pentru proiectele care vizeaza sprijin financiar cu valoarea cuprinsa între 250.001 si 1.500.000 de euro se pot depune începând din 5 mai, urmând ca solicitarile de finantare pentru investitii de pâna în 250.000 de euro sa fie depuse din 26 mai. Cererile pentru sprijinul financiar nerambursabil pentru servicii de consultanta se vor depune începând cu 19 mai.
Beneficiarii eligibili
Pot sa depuna un proiect si sa obtina fonduri nerambursabile toate IMM-urile care au la activ cel putin un exercitiu financiar, au minimum zece angajati, nu înregistreaza pierderi si datorii si îndeplinesc toate celelalte conditii impuse de ghiduri.