Romania este codasa Europei la constructia de apartamente, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Locuinte din Viena, preluat de un post de televiziune de stiri. Conform studiului, in tara noastra se ridica anual de trei ori mai putine locuinte decat media statelor din Uniunea Europeana, iar spatiul locuibil in care stau romanii este de doua ori mai mic decat media europeana.
Potrivit Institutului pentru Locuinte din Viena, anul trecut, in Romania numarul locuintelor noi predate a fost de 1,8 la o mie de locuitori. Aceasta cifra arata ca in tara noastra se dau in folosinta de trei ori mai putine case decat in tarile UE. Diferenta este si mai mare daca facem comparatie cu tari precum Spania sau Irlanda, unde numarul de case noi a fost de 15 la mia de locuitori. Romania este depasita si de Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia.
Suprafata locuintelor este un alt punct slab al Romaniei. Datele Institutului pentru Locuinte din Viena arata ca in UE un locatar are la dispozitie, in medie, o suprafata de 36 de metri patrati, in timp ce romanii au la dispozitie cel mult 15 metri patrati.
Potrivit studiului, in Romania se gasesc insa cei mai multi proprietari de locuinte. Astfel, daca in UE doar 65% dintre locuitori detin o casa in proprietate, in tara noastra numarul lor depaseste 80%. (D.E.)