Firmele romanesti din domeniul constructiilor vor beneficia, prin asocierea intr-o entitate denumita "cluster", de o pregatire prin care vor putea castiga licitatiile organizate pentru marile lucrari. Dupa exemplul oferit de vecinii maghiari, prin intermediul acestei entitati, contructorii romani vor fi mai bine pregati pentru momentul aderarii. Astfel, firmele din domeniu care vor adera la aceasta entitate vor beneficia de traininguri de pregatire si calificare profesionala, de upgradare a calitatii tehnologiei, astfel incat sa poate concura cu firmele din Vest.
La sfarsitul acestor pregatiri, firmele participante vor dobandi un certificat, care, alaturi de certificate ca cele de tip ISO, vor cantari greu in castigarea unei licitatii. Spre exemplu, in tarile intrate recent in UE, valoarea unei companii care are certificat din partea unui cluster a crescut de cinci ori, dupa cum estimeaza Iuliu Bara, consilier personal al Ministrului Delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Constructorii romani care vor adera la aceasta entitate vor beneficia si de sfaturile presedintelui clusterului din Ungaria. Dar cat de interesati sunt constructorii romani de acest cluster? Adriana Iftime, director general adjunct in cadrul Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), este de parere ca exista o oarecare retinere din partea acestora, intrucat "lumea vrea ceva imediat si sigur". Iar clusterul reprezinta o solutie pe termen lung, prin care constructorii romani sunt pregatiti sa faca fata competitorilor din UE. ßi consilierul Iuliu Bara crede ca romanii vor accepta mai greu sa intre in aceasta organizatie. Va fi insa de ajuns ca "10-15 promotori regionali dintre firmele mai mari sa intre, ca pe urma cei mici ii vor urma", a adaugat Bara.

ONG sau societate comerciala cu participatii ale statului?

Cu toate ca s-a definitivat obiectul de activitate al organizatiei, forma juridica pe care aceasta o va lua este inca incerta, iar parerile sunt impartite. La maghiari, clusterul, denumit "Societate de interes public pentru sectorul constructiilor din Ungaria", functioneaza ca si o societate comerciala, dar in care participa si statul cu actiuni si acorda subventii. Dar pentru ca legislatia romaneasca nu permite ca statul sa contribuie la capitalul unei societati comerciale, transpunerea "ad litteram" a formei juridice maghiare nu se poate realiza. De aceea, consilierul ministrului de resort tinde sa creada ca forma juridica de organizare a clusterului romanesc va fi un ONG. Reprezentanta PSC sustine insa ca statul ar putea contribui daca clusterul va fi unul de utilitate publica. In plus, prin implicarea statului, constructorii vor avea mai multa incredere ca sa adere.