Presedintele Traian Basescu indeamna primariile oraselor sa preia blocurile private neterminate si sa le transforme in locuinte sociale. Dezvoltatorilor craioveni le surade foarte mult ideea, iar primaria le da de inteles ca si-ar dori tranzactiile, dar nu are bani.


Presedintele Traian Basescu a gasit solutia ca dezvoltatorii imobiliari sa aiba piata de desfacere. Intr-o emisiune TV, seful statului le-a recomandat primariilor sa preia de la acestia blocurile incepute si neterminate si sa le transforme in locuinte sociale. In felul acesta, primariile ar rezolva problema locuintelor pentru tineri, iar dezvoltatorii ar scapa de gasitul clientilor in aceasta perioada incerta pentru imobiliare si de problemele legate de finantarea proiectelor. La nivelul Craiovei, ideea presedintelui a prins in mediul imobiliar, chiar si la companiile care sustin ca au banii necesari pentru terminarea locuintelor incepute. Dezvoltatorilor care au blocuri in constructie le surade ideea foarte mult, pentru ca ar vinde la pachet proiectul cu totul si nu ar mai sta sa-si recupereze investitia de la fiecare client. Unii dintre acestia chiar asteapta oferte din partea municipalitatii pentru blocurile lor nefinalizate, altii s-au oferit sa le termine si sa le vanda primariei "la cheie". In acelasi timp, cei care intermediaza tranzactiile imobiliare se tem ca iar se vor "inflama" preturile apartamentelor dupa ce abia s-au mai apropiat de normal. "Ideea domnului presedinte este aberanta. Cine va face calculul pretului de piata la asemenea tranzactii? Nu se poate face o adaptare la pretul pietei in asemenea conditii, pentru ca toti vor urca preturile cand este vorba sa vanda primariei. Iar vom avea o inflatie, o inflamare a preturilor in segmentul de imobiliare", a spus vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Cristian Clenciu.

Dezvoltatorii ar vinde oricui

Intrebati daca ar vinde proiectele municipalitatii, cei intervievati au spus ca nu vor sta pe ganduri. Ei ar vinde primariei toate cladirile de locuinte. "Normal ca as vinde primariei. Doar sunt de vanzare blocurile. In o luna sau o luna si jumatate ar fi gata. Suntem dispusi sa vindem oricui, dar depinde si cu cat este bugetata primaria pentru acest lucru. Ea poate sa ne faca o oferta, sa vedem pretul la care sunt dispusi sa cumpere, pentru ca totusi este un complex rezidential", a spus Dorian Tulitu, unul dintre asociatii de la Ferval Residence. Ferval construieste 140 de apartamente la iesirea din Craiova, in apropiere de Ford, iar intreaga investitie a costat sapte milioane de euro, a spus Tulitu. Preturile sunt de la 50.000 la 85.000 de euro, in functie de spatiu. Alt dezvoltator care are blocuri in constructie pe bulevardul Nicolae Titulescu si in Rovine, compania Simode, ar fi dispus sa vanda la pachet. "Blocul de langa Gradinita nr. 24 de pe Titulescu este finalizat in proportie de 95% si avem acolo 20 de apartamente. Suntem dispusi sa vindem primariei, dar pentru asta trebuie sa ne faca mai intai o oferta de pret. Noi putem sa vindem in stadiul in care este acum sau sa-l finalizam si sa-l predam la cheie. Pretul este de 1.000 de euro pe metrul patrat, plus TVA (5%)", a precizat Dorin Mihai, reprezentantul firmei Simode. Directorul de la Edeca Group, Razvan Tugui, este de parere ca ideea este buna: "Am fi de acord sa vindem primariei, doar ca la noi sunt preturile cam mari, de la 1.000 de euro pe metrul patrat plus TVA de 19%". Edeca a ridicat 13 apartamente in zona Mc Donald’s. Si constructorii de case ar fi tentati sa vanda municipalitatii. "Cum sa nu ne convina ideea. Orice ban e binevenit, mai ales daca este de la municipalitate. Nu stiu daca aceasta cauta case, dar daca e nevoie mai construim altele pentru primarie", a spus Stefan Cherciu, de la Casa Noastra.

Primaria ar vrea sa cumpere

Municipalitatea le da o speranta dezvoltatorilor, dand de inteles ca ar fi dispusa sa cumpere complexurile rezidentiale ridicate de firmele private. Numai ca nu se stie cu ce bani. "Luam in calcul aceasta posibilitate, dar, avand in vedere ca o sa implice un efort financiar pentru primarie, trebuie gasite si sursele financiare", a precizat Carmen Licu, purtatoarea de cuvant a Primariei Craiova.