Trei dintre constructorii care au obtinut lucrari pe proiecte PDR risca sa fie penalizati pentru depasirea termenelor de finalizare a lucrarilor.
Motivul invocat adesea de gospodarii-sefi ai comunelor doljene care au castigat proiecte prin Proiectul de Dezvoltare Rurala pentru intarzierile in executia lucrarilor este indolenta constructorilor. In opinia primarilor, acestia nu sunt interesati de finalizarea lucrarilor si le tergiverseaza folosind tot felul de pretexte. Pe de alta parte, constructorii dau vina pe vremea rea si pe comunitatea locala care nu s-a achitat de obligatiile prevazute in contract. "E adevarat ca lucrarile nu sunt gata, dar e vina proiectantului si a constructorului pentru ca noi, comunitatea locala, ne-am achitat de obligatii. Intre cei doi a aparut o problema de comunicare care s-a rasfrant asupra noastra pentru ca acum suntem nevoiti sa alocam de la bugetul comunei 45 de milioane de lei pentru a nu intarzia lucrarile. Nu voi cere prelungirea termenului de finalizare pentru ca atat constructorul, cat si proiectantul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa termine lucrarile in cel mai scurt timp", a spus Andrei Onea, primarul comunei Leu, una dintre localitatile in care s-a depasit termenul de finalizare a lucrarilor la sfarsitul lunii martie. Data de terminare preconizata inscrisa in contract a mai fost depasita si in cazul proiectelor obtinute pentru alimentarea cu apa in comunele Varvoru de Jos si Dranic.
Penalitati de 0,01% pe zi din valoarea contractului
Dupa ce, acum o luna, constructorii care nu si-au indeplinit obligatiile contractuale la termenul prevazut au fost "urecheati" de directorul Unitatii de Management a Proiectului de la Bucuresti, reprezentantii filialei doljene ameninta acum ca vor trece la represalii. Reprezentantii Unitatii de Implementare a Proiectului Dolj vor merge in fiecare comuna dintre cele "intarziate" si vor stabili daca motivele pentru nefinalizarea lucrarilor pot fi sau nu imputate constructorilor. Sorina Georgescu, coordonator in cadrul UIP Dolj, a declarat ca in cazul in care se constata ca lucrarile au fost tergiversate de constructori, acestia vor fi penalizati. "Timp de trei zile vom vizita toate comunele care au proiecte de alimentari cu apa sau modernizari de drumuri si ne vom duce si acolo unde termenele de executie au fost depasite pentru a vedea exact stadiul lucrarilor si a stabili motivele intarzierilor. Lucrarile trebuia reluate pe 15 martie si nu exista motiv plauzibil pentru care inceperea lor sa fi fost amanata. In cazul in care constatam vina constructorilor, ii vom penaliza cu 0,01% pe zi din valoarea contractului, asa cum scrie in contracte", a precizat Sorina Georgescu. Spre exemplu, in cazul lucrarilor nefinalizate din comuna Leu, constructorul