Daca pana acum ridicarea balcoanelor la parterul blocurilor sau extinderile pentru spatii comerciale determinau discutii fara sfarsit intre reprezentantii Primariei si cei ai Agentiei pentru Protectia Mediului, in ultimul timp apele s-au mai linistit. Nu pentru ca galatenii au incetat sa mai construiasca, ci datorita Ordonantei de Urgenta 114, care a interzis ridicarea cladirilor pe spatiul verde.

Extinderile la parterul blocurilor, ingradite de lege

Desi intra in categoria constructiilor care ar putea distruge spatiul verde, fiind in acelasi timp sistate prin Ordonanta de Urgenta 114, extinderile la parterul blocurilor au luat amploare in municipiul Galati. Si asta pentru ca acest tip de constructii poate fi autorizat acolo unde exista deja un PUD aprobat pentru o lucrare similara. Asa se face ca in prezent extinderile la parterul blocurilor care au drept scop crearea de spatii comerciale sunt tot mai dese in cartierele cu vad comercial din municipiul Galati. "Extinderile la parterul blocurilor pentru crearea spatiilor comerciale sunt autorizate in baza unui regulament. Insa, desi exista cadrul legal, la sfarsitul anului 2007 a fost data Ordonanta de Urgenta 114 care interzice autorizarea constructiile pe spatiul verde. Cu toate acestea, Primaria Galati a primit aprobare in autorizarea extinderilor pe baza PUD-urilor aprobate anterior. Asa noi am continuat sa autorizam extinderi la care existau cereri aprobate anterior aparitiei ordonantei. Insa si cei care solicita extinderi au alte conditii de indeplinit. Spre exemplu, extinderile nu trebuie sa fie mai mari de 30% din suprafata apartamentului, iar zona in care se fac nu trebuie sa fie zona doar de locuinta cum este Mazepa, sau pe artele principale Brailei, Domneasca sau centrul orasului. Sunt aprobate extinderile in cartierele cu vad comercial, predominand Micro 17, Micro 38, Micro 40. Multe extinderi au fost acceptate si pentru a se trece la un comert civilizat intr-un spatiu care sa corespunda cerintelor europene. De asemenea, extinderile la parter de bloc au mai avut un rol important, pentru ca prin PUD-ul aprobat au fost desfiintate modulele aferente blocului respectiv (exemplul tonetelor si chioscurilor din zona)", a declarat Eleonora Marin, arhitect sef al Galatiului.

La randul lui, Mihai Turcu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati, ne-a declarat ca intr-adevar nu se mai emit autorizatii pentru constructiile pe spatiu verde pentru ca este foarte riscant. "Daca certificatul de urbanism are la regimul economic spatiu verde, eu nu semnez nimic. Si de inceputul anului am refuzat astfel de certificate", a spus Turcu. In aceste conditii, Eleonora Marin a adaugat ca toate autorizatiile se dau dupa avizul Agentiei de Mediu, care daca nu isi da acceptul, atunci nu se emit autorizatii.

Balcoane mai mici si mai putine

Tot din categoria extinderilor la parterul blocurilor fac parte si constructia balcoanelor care in 2008 a fost limitata din cauza noilor reguli impuse de Consiliul Local Galati. Astfel, sunt acceptate doar balcoanele ale caror suprafete sunt egale cu cele ale constructiilor similare de deasupra lor, motiv pentru care multi galateni au renuntat la ideea de a-si construi balcon. "Nu s-au emis autorizatii pentru balcoane mai mari decat suprafata celor de deasupra. Si acest lucru l-am facut tot datorita Ordonanei de Urgenta de 114. Insa am oferit o alta solutie pentru marirea confortului locuintei care ar aduce in acelasi timp si imbunatatirea aspectului exterior al blocului. Este vorba despre balcoanele tronsonale, o solutie care ar putea fi adoptata de cei care lcouiesc in blocuri fara balcoane, cu apartamente foarte mici de genul celor din Micro 13, Micro 38, Micro 39A, Micro 40", a spus Eleonoa Doina Marin.

Febra mansardarilor a disparut

Daca anul trecut fenomenul extinderilor blocurilor de patru etaje prin constructia mansardelor luase avant, nu mai putin de 60 de cereri de mansarde fiind inregistrate in primele noua luni ale lui 2007, in acest an febra acestui tip de constructii a disparut. Acest lucru este dovedit si de statisticile prezentate de Directia de Urbanism din cadrul Primariei Galati, care arata ca pana in septembrie 2008 au fost emise doar 9 autorizatii pentru constructia mansardelor pentru 11 scari de blocuri cu patru etaje. "Nu mai este aceeasi febra in constructia de mansarde pentru ca printr-o hotarare a Consiliului Local noi am cerut acordul tuturor locatarilor, sot, sotie, in realizarea mansardarilor. Asa se face ca investitorii obtin cu greu acordul 100% in realizarea acestor constructii, mai ales ca locatarii au inceput sa ceara bani pentru a-si da acordul. Uneori aceste sume sar si de o mie de euro, fapt ce a descurajat investitorii", a precizat Eleonora Marin.