Printre prioritatile activitatii de lobby ce urmeaza a fi desfasurata in cursul acestui an de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si respectiv ale organizatiei teritoriale din judetul nostru a acestei federatii patronale - Patronatul IMM Constanta - se numara simplificarea administratiei fiscale prin trecerea la declaratii de TVA anuale pentru microintreprinderi si intreprinderi mici si amnistierea de taxe si impozite a veniturilor scoase la suprafata si aduse in tara pe parcursul anului 2005. In legatura cu prima prioritate, este important de subliniat faptul ca Romania se situeaza la nivel mondial abia pe locul 155 in privinta libertatii economice, a precizat Iulian Groposila, presedintele PIMM Constanta si vicepresedinte al CNIPMMR. Fiscalitatea excesiva din Romania, tradusa printr-un numar impresionant de taxe de impozite ce greveaza veniturile agentilor economici care isi desfasoara activitatea in tara noastra face ca atragerea investitiilor straine sa ramana doar un deziderat indepartat al politicii economice autohtone. In acest sens, Groposila a exemplificat prin politica fiscala adoptata de provincia chineza Hong Kong, unde functioneaza doar trei impozite (pe profit, pe dividende si pe salarii), aspect ce a condus la situarea acestei regiuni asiatice pe primul loc in lume in privinta libertatii economice si la atragerea a 400 miliarde dolari investitii straine in zona respectiva. La polul opus se afla din nefericire si Romania, iar la nivel national, judetul Constanta se plaseaza pe unul dintre ultimele trei locuri privind libertatea economica. Faptul ca administratia locala a impus un numar considerabil de taxe si impozite, importante si din punctul de vedere al marimii sumelor, a generat un mediu de afaceri neprietenos si nepredictibil care ii indeparteaza in continuare pe investitorii romani si straini.

Capitalurile romanesti din strainatate se cifreaza la 6 mld. euro

De altfel, si la nivelul colaborarii cu PIMM a Constantei, administratia locala nu s-a aratat deloc interesata, aspect ce a condus la imposibilitatea realizarii unui parteneriat intre aceasta si comunitatea de afaceri constanteana, a precizat Iulian Groposila. Pornind de la aceasta realitate trista, urmatorul efect negativ este privarea comunitatii de afaceri locala de fonduri importante alocate de Uniunea Europeana tarii noastre (1,5 mld. euro in perioada de preaderare si 2 mld. euro anual dupa aderare), a subliniat presedintele PIMM Constanta. In privinta amnistierii taxelor si impozitelor pentru capitalurile romanesti aflate in strainatate, desi nu a considerat-o a fi o masura echitabila, Groposila a aratat faptul ca adoptarea ei ar conduce la revenirea in Romania a unor fonduri uriase, estimate la cca. 6 mld. euro. Alte prioritati ale patronatului
IMM-urilor se refera la eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, revizuirea Codului Muncii, necesitatea reinfiintarii Ministerului pentru IMM-uri si Cooperatie si implementarea Codului etic al intreprinzatorului.