Organizarea editiei din acest an a Zilei Orasului va costa bugetul local 3,2 miliarde de lei, asa au stabilit ieri consilierii locali satmareni. Consiliul Local Satu Mare a stabilit ieri la 4,5 euro/mp pretul minim pentru care vor fi concesionate parcelele din Parcul Industrial. Totodata, consilierii au impartit 8,2 miliarde de lei pentru cultura, sanatate si religie si au aprobat acordarea de gratuitati la transportul in comun pentru persoanele cu handicap, veteranii de razboi si elevi.

Parc sau platforma industriala ?

Consilierii au polemizat mai mult de o ora daca sa pastreze denumirea de parc industrial, ori sa o schimbe in zona sau platforma industriala. Asta dupa ce s-a discutat minute bune in sir daca sa discute sau sa amine proiectul de hotarire, asa cum a cerut grupul liberal, dar consilierii UDMR si-au impus punctul de vedere. in cele din urma a fost pastrata denumirea de parc. Apoi polemicile au continuat cind s-au discutat modalitatile prin care sa fie atribuite parcelele: prin negociere directa sau licitatie. in cele din urma consilierii au cazut de acord ca primele parcele (in jur de 25% din suprafata parcului) sa fie oferite prin negociere directa pentru a atrage de la inceput cit mai multi investitori, iar restul terenurilor sa fie scoase la licitatie. Pretul minim la care vor fi concesionate parcelele va fi de 4,5 euro/mp, astfel ca Primaria ar putea incasa din concesionarea celor 55 de ha mai bine de doua milioane de euro. Primarul Iuliu Ilyes a declarat ca exista deja mai multe firme interesate sa investeasca in Parcul Industrial si ca se impune stabilirea cit mai repede a unor reguli privind concesionarea parcelelor.

Peste sase miliarde de lei pentru cultura

Peste opt miliarde de lei au fost impartite ieri de catre consilierii locali la 24 de fundatii si asociatii culturale, scoli si licee, cultelor religioase si Spitalului Judetean Satu Mare. Pentru organizarea Zilei Orasului au fost alocate 3,2 miliarde de lei, in timp ce Casa de Cultura GM Zamfirescu a primit 1,6 miliarde de lei. O suma importanta a mai primit Inspectoratul scolar Judetean, 600 milioane de lei, pentru organizarea la Satu Mare a fazei nationale a Olimpiadei scolare de interpretare muzicala, a unor concursuri nationale de chimie si limba romana, precum si a unui festival coral. Consilierii au mai alocat 350 milioane de lei pentru Zilele Maghiare Partium, cite 70 milioane de lei pentru organizarea unui festival de teatru, a unei intilniri internationale literare, pentru un concurs de matematica, ori pentru festivale de folclor. Au primit bani de la mai multe licee din Satu Mare pina la asociatii mai mult sau mai putin cunoscute, precum Uniunea studentilor maghiari sau Asociatia Culturala "Transfestilvania Theatrum”. Elevii, veteranii de razboi, surdo-mutii, nevazatorii si persoanele cu handicap, inclusiv insotitorii acestora, vor beneficia de acum inainte de gratuitate la transportul in comun din Satu Mare. Totodata, toate persoanele cu virsta de peste 65 de ani beneficiaza de o reducere cu 50% la pretul biletelor si abonamentelor de autobuz.

Primaria vrea cinematografele din municipiu

Consilierul Gabor Kerskenyi s-a plins ca desi Comisia de Circulatie a aprobat amenajarea unei parcari doar pentru Politia municipiului Satu Mare pe str. Mihai Viteazu, politistii isi parcheaza masinile pe zebra sau pe spatiul verde din fata scolii nr.1. Iosif Simon a cerut ca firmele institutiilor din subordinea Consiliului local sa fie inscriptionate si in limba maghiara. Primarul Iuliu Ilyes a declarat in finalul sedintei de ieri a Consiliului local ca Primaria intentioneaza sa faca demersuri pentru a obtine imobilele cinematografelor Popular si Luceafarul, care apoi sa fie inchiriate unor eventuali investitori. Totodata, daca chiriasul cinematografului Victoria nu-si va respecta promisiunile privind investitiile pe care si le-a asumat va cere rezilierea contractului.