Producatorul de guma de mestecat Wrigley Romania si 26 de agenti economici distribuitori ai produselor sale, inclusiv Rodipet, au fost amendati de catre Consiliul Concurentei cu 201 miliarde de lei vechi (circa 5,5 milioane de euro). Ieri, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat ca Wrigley si cei 26 de agenti economici, din care 25 fosti si actuali distribuitori, si societatea Rodipet, in calitate de partener comercial direct al Wrigley, au incalcat Legea concurentei prin fixarea pretului de revanzare, direct prin clauza contractuala referitoare la pret si indirect prin fixarea nivelului discounturilor acordate in piata in baza unei politici de vanzari riguros stabilita, precum si impartirea pietelor de desfacere si alocarea clientilor.
Consiliului Concurentei a dispus, de asemenea, interdictia pentru Wrigley de a recomanda pretul de revanzare a produselor sale, chiar la nivel maximal, distribuitorilor sai sau oricarui partener comercial, ca urmare a faptului ca a fost constatata incheierea unor intelegeri avand ca obiect stabilirea pretului de revanzare.
Wrigley este principalul actor de pe piata romaneasca a gumei de mestecat, avand o cota de peste 90%. Ceea ce inseamna ca datorita deciziilor luate de autoritatea de concurenta am putea asista in curand la o majorare a preturilor gumei de mestecat. (Simona Dobre)