Din aceasta luna, Consiliul Concurentei va incepe sa monitorizeze strict orice potential ajutor de stat. Astfel, autoritatea de concurenta va verifica punerea la dispozitia intreprinderilor publice, cu titlu gratuit, a unor sume ca aport de capital, precum si alocarea de fonduri nerambursabile de catre autoritatile publice. Cercetarile vor urmari, in mod special, sumele puse de autoritati la dispozitia societatilor de stat pentru ca acestea din urma sa-si acopere pierderile. Totodata, Consiliul va sta cu ochii pe acordarea unor credite in termeni preferentiali intreprinderilor publice, dar si pe acordarea a orice fel de avantaje financiare societatilor de stat prin renuntarea la dividende sau la recuperarea oricaror sume datorate.
Autoritatea de concurenta declanseaza cu incepere din aceasta luna o serie de actiuni de monitorizare si control pentru respectarea transparentei relatiilor financiare dintre autoritatile publice si intreprinderile de stat. Autoritatea de concurenta va analiza si transparenta financiara in cadrul intreprinderilor care fie beneficiaza de drepturi speciale sau exclusive, fie presteaza servicii de interes economic general.
Actiunea Consiliului se va derula in toata tara si va urmari modul in care autoritatile publice si intreprinderile publice isi indeplinesc obligatiile prevazute in regulament in ceea ce priveste organizarea evidentelor speciale referitoare la nivelul si utilizarea fondurilor publice acordate sau primite. Regulamentul a fost preluat din practica europeana in scopul armonizarii legislatiei romanesti in domeniu.