2008 este un an negru pentru industria conservelor. Conditiile climatice nefavorabile au compromis productiile de fasole si de rosii. Lipsa materiei prime si pretul gazelor duc la scumpirea conservelor.  Conservele autohtone de legume vor trece, pâna la sfârsitul anului, printr-un nou val de scumpiri, cauzat de lipsa acuta a materiei prime. Specialistii avertizeaza ca preturile vor fi majorate în doua transe. La sfârsitul lunii septembrie, conservele au iesit din fabrici cu 8% mai scumpe, iar în luna decembrie, comerciantii anunta a doua majorare de pret, cu alte zece procente. „Toate fabricile lucreaza sub capacitate. Chiar si asa, se fac eforturi deosebit de mari pentru a face fata acestei crize determinate de lipsa acuta de materie prima, cresterile mari de preturi la gaz, la ambalaje si la manopera, unde ne lovim de lipsa fortei de munca. Practic, suntem fortati sa mai scumpim productia de conserve cu cel putin 10% pâna la sfârsitul anului“, a declarat Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria conservelor de legume si fructe - Romconserv. Potrivit acestuia, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul conservelor a crescut cu circa 12% în primul trimestru, în conditiile în care costurile cu materia prima au sarit cu 20-30% fata de 2007.  
Importul de fasole pastai este costisitor „Anul acesta, temperaturile ridicate au afectat mult productia de fasole pastai, al carei pret, în piete, se ridica la 5 lei/kg. Spre comparatie, anul trecut, acest produs pleca din ferma undeva între 0,7 lei si 1 leu/kg. În 2008, productia va fi foarte redusa, undeva la maximum 20% din capacitate“, a explicat presedintele Romconserv. Nici importul de fasole pastai nu este o solutie pentru fabrici, deoarece pretul e de aproximativ la 2,5 lei. „În plus, materiile prime cu care lucram sunt perisabile. Am încercat sa importam fasole pastai, dar, pentru a ajunge proaspata, fasolea trebuie transportata în utilaje dotate cu temperaturi scazute, în care încap doar 14 tone. Cu 2.500 de euro pe transport, o asemenea achizitie nu este rentabila, mai ales în situatia de acum, când euro a ajuns la patru lei“, a precizat Tanase. Daca ar fi adusa congelata în România, pentru a fi introdusa apoi în borcane, fasolea pastai nu ar fi cumparata din magazine din cauza pretului exorbitant la care s-ar ajunge. Tanase a mai spus ca anul trecut fasolea era în jur de
1 leu/kg, iar acum aceasta ajunge la 3-4 lei/kg. 
Productia de rosii, compromisa  Canicula a compromis si productia de rosii de anul acesta. Manate, acestea nu au mai putut asigura necesarul nici macar pentru jumatate din productia de conserve propusa pentru 2008. De altfel, productia de conserve de tomate a scazut dramatic dupa perioada comunismului. Daca în 1989 România producea 80.000 de tone, acum se obtin sub 1.000 de tone de conserve, ca urmare a lipsei materiei prime. Pentru 2008, România a avut un program de peste 3.000 de hectare de rosii cu destinatie industriala, însa, în fapt, s-au realizat sub 1.000 de hectare. Asta, din cauza faptului ca producatorii nu au avut încredere ca statul va interveni cu sprijinul financiar promis, sustine presedintele patronatului. „Din cauza faptului ca au fost temperaturi ridicate anul acesta, productia de legume, în general, a fost putina, iar producatorii s-au îndreptat catre piata cu produsele lor si mai putin catre fabricile de conserve“, a mai spus Aurel Tanase.  
Exportam în tarile populate de români  România a început sa exporte în principal în tarile unde sunt comunitati de români, respectiv Italia, Spania, Germania, Canada si Ungaria. „Nu putem vorbi de exporturi în industria conservelor pentru ca acestea sunt foarte mici si sporadice. Cred ca ele se situeaza undeva între 1-5% din productia totala“, a mai declarat presedintele Romconserv. În cadrul fabricilor, au fost investite în ultimii doi ani peste 150 de milioane de euro în infrastructura si echipamente, capacitatea de productie fiind de peste 300.000 de tone de conserve. În perioada urmatoare, alti trei oameni de afaceri si-au anuntat intentia de a investi în acest sector.Pe plan national sunt 30 de fabrici care produc conserve. Dintre acestea, conform reprezentantului Romconserv, sapte au capacitati de peste 20.000 de tone: Contec Tecuci, cu 36% cota de piata, Lider International, cu 25% cota de piata, Clevec Fetesti, Conserv Buftea, Travir Râmnicu Vâlcea, Midu Cluj, Rico Monte Verde. 
Vânzarile de conserve din carne vor creste cu 5% Piata conservelor din carne va avea un ritm de crestere de 5% anul acesta, a declarat Adrian Gaspar, directorul general al Scandia România. Reprezentantul companiei a mai spus ca, pentru 2008, Scandia îsi propune „atacarea“ pietelor externe, în special tarile în care exista comunitati puternice de români. „Scandia a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 50 de milioane de euro, având o cota de circa 65% din punct de vedere valoric pe segmentul de pateu, fiind astfel lider pe piata locala, si de peste 50% la conservele din carne. Pentru acest an, prioritatea o constituie mentinerea cotelor cel putin la nivelurile actuale pe plan intern“, a precizat Adrian Gaspar.
Potrivit acestuia, cel mai vândut produs al companiei este pateul Bucegi, cu o pondere importanta în cifra de afaceri a companiei. Principalii competitori sunt Orkla Foods, Hame, Mandy Foods si Vascar Vaslui. Referitor la asigurarea materiei prime pentru conservele din carne, Adrian Gaspar spune ca aproximativ 80% din aceasta provine din import, din tari precum Germania, Italia, Spania, Ungaria sau Austria. „Piata româneasca s-a dezvoltat si îmbunatatit din punct de vedere al furnizorilor. Daca, pâna recent, peste 85% din materia prima era importata, în prezent, sub 80% din materia prima vine din afara“, a precizat Gaspar.