Complexul Energetic Rovinari a inregistrat o diminuare semnificativa a profitului fata de anul trecut, cu 350 de miliarde de lei, desi a produs mai mult cu 1,2 milioane de megawati-ora.
Complexul Energetic (CE) Rovinari a inregistrat in acest an un profit mult mai mic decat anul trecut, desi a produs o cantitate de energie electrica semnificativ mai mare. Potrivit directorului de investitii al CE Rovinari, Laurentiu Ciurel, profitul a scazut cu 350 de miliarde lei vechi, principalul motiv fiind supracontractarea unitatii de catre "baietii destepti", care intermediaza energie. CE Rovinari a produs, anul trecut, o cantitate de 5,4 terawati-ora (un TW - un milion de megawati-ora) si a obtinut un profit de 900 de miliarde lei, iar in acest an a produs 6,6 TW-ora si a realizat un profit de doar 550 de miliarde. Laurentiu Ciurel a facut chiar o schema cu rezultatele economice inregistate in cei doi ani si cauzele reducerii semnificative a veniturilor. "Cer raspicat organelor abilitate sa cerceteze functionarea Complexului Energetic in perioada iunie-decembrie 2006. Nu este posibil ca la o productie mai mica sa se obtina un asemenea profit, iar la 1,2 milioane megawati-ora in plus sa obtii profit aproape la jumatate. Diferenta este chiar mai mare, pentru ca preturile pe care le-am avut in acest an pe MW-ora pe contracte au fost mult mai mari decat in 2005, iar costurile au fost aceleasi. Daca cineva face socoteala cat este pierderea se va duce undeva la 1.000 de miliarde de lei. Vorbesc de 30 de milioane de euro aici. Unde sunt banii astia? Cum s-a putut intampla asa ceva", a spus Ciurel. CE Rovinari produce cea mai ieftina energie electrica dintre toate termocentralele din tara.
Energie cumparata cu 250 RON si vanduta cu 120 RON
Pierderea inregistrata de CE Rovinari a fost determinata, sustine Laurentiu Ciurel, de asaltul "baietilor destepti", care a dus la supracontractarea termocentralei. Contractele incheiate cu ELECTRICA si cu firmele intermediare depasesc cantitativ energia produsa de termocentrala din Rovinari. CE Rovinari a fost nevoit sa cumpere energie de pe piata, la un pret mult mai mare, si sa o vanda apoi la jumatate de pret, pentru a-si onora contractele. "Complexul Rovinari a fost pusupracontractat. Am avut nevoie sa livram, in loc de 6,6 TW-ora, poate 7,6 TW-ora. Ce sa facem atunci? Complexul Energetic a cumparat de pe piata de echilibrare cu o medie de 250 RON si am vandut undeva la 120, decapitalizand intreprinderea. Sunt bani care se puteau da la oameni sau sa mearga sub forma de impozit sau fonduri pentru investitii. Acum politica la Rovinari este cine plateste impozit la stat plateste impozit pe prostie", a afirmat Laurentiu Ciurel.
"Baietii destepti", sponsori la Pandurii
"Baietii destepti" nu au disparut de la CE Rovinari, desi la jumatatea acestui an a izbucnit scandalul cu energia si contractele incheiate de acestia. "Din iunie, aceste contracte au mers in continuare, in aceleasi conditii, dar nu s-a mai auzit nici un cuvant ca fac profituri foarte mari, pentru ca o parte din firmele astea le vedeti pe bannere la o anumita echipa de fotbal si pe un anumit stadion. ENERGY HOLDING care inainte era cea mai hulita firma, care decapitaliza Rovinari, iar acum, de cand e pe stadionul respectiv, nu se mai aude nimic", a spus Ciurel.
Firma ENERGY HOLDING sponsorizeaza echipa de fotbal Pandurii Targu Jiu, condusa de liderul sindical Marin Condescu, care este in relatii foarte bune cu presedintele PD Gorj, Ionel Mantog, fostul secretar de stat al MEC si, in prezent, director economic al SNLO.
Directorul general al CE Rovinari se specializeaza la Londra
Laurentiu Ciurel spune ca Mantog conduce, de fapt, SNLO, Complexurile Energetice Turceni si Rovinari, prin directorii pe care i-a numit in functii.
Directorul general al CE Rovinari nu a putut fi contactat pentru ca este plecat la cursuri de perfectionare in management la Londra. "Maine (astazi - n.r.) vin 36 de reprezentanti din firme de renume din lume pentru a realiza desulfurarea grupurilor, iar directorul general nu este", a adaugat Ciurel.
Acesta spune ca este privit ca oaia neagra din CE Rovinari si ca nu mai are acces la nici un fel de date. Acesta se afla in conflict cu directorul general CE Rovinari, dar si cu Ionel Mantog. "Mantog este un combinagiu de mana a treia care a reusit in felul acesta sa puna mana pe economia judetului".
Mantog a raspuns la afirmatiile facute impotriva lui de catre Ciurel: "Cand oi avea eu timp sa le conduc pe toate? Baietii aia (de la Turceni, Rovinari si SNLO) nici nu sunt membri de partid. (...) Ce combinatii am eu? Am eu afacerile pe care le are Morega? Dupa ce am plecat din minister, director general a venit Ciurel si daca era asa de viteaz de ce nu a reziliat contractele? Nu merita sa ma combat cu Ciurel, pentru ca el este o unealta cum au fost si altii".
Concurs dubios
Ciurel a ocupat, pentru o scurta perioada, doua luni, functia de director general al CE Rovinari. Acesta a fost schimbat, in urma unui concurs organizat la MEC, in luna iunie, pe care sustine ca l-a castigat: "Am fost declarat castigator de comisie, care m-a si felicitat. Apoi, dupa cateva zile, Codrut Seres a venit in Gorj si a mers la Ranca impreuna cu Marin Condescu, dupa care datele problemei s-au schimbat".