Scriam zilele trecute un material in care prezentam faptul ca expertii contabili si contabilii autorizati primeau prin posta indicatii de la Fisc potrivit carora trebuie sa se inscrie in Camera Consultantilor Fiscali, organism aflat in administrarea ANA. In fond, este vorba de un conflict care mocneste de mai mult timp intre expertii contabili si consultantii fiscali privind disocierea activitatilor de consultanta fiscala de cele care tin de contabilitate. Expertii contabili protesteaza impotriva a doua OUG recente care reglementeaza noile delimitari.
Expertii contabili sunt in pericol sa faca numai contabilitate primara, ceea ce nu se intalneste in alte tari-membre ale Uniunii Europene. Cele doua acte normative incriminate de experti sunt OUG 75/1999 si OG 71/2001 - n.r., care reglementeaza aceasta profesie si care au fost intens contestate inca de la promulgare. Contabilii spun ca cele doua acte normative contin prevederi neconstitutionale pentru meseria lor, care a fost impartita "abuziv" si fara vreun temei legal sau de alta natura in doua segmente: auditul financiar si consultanta fiscala. Reactia consultantilor fiscali nu s-a lasat asteptata.
Intr-un comunicat dat publicitatii se arata: "Precizam ca art. 6 lit. (e) din OG nr. 65/1994, potrivit caruia expertii contabili puteau executa si lucrari cu caracter fiscal, a fost, in mod expres, abrogat prin art. 26 din OG nr.71/2001, act normativ ulterior si care reglementeaza profesia consultantului fiscal ca profesie libera, distincta de celelalte, cu un statut clar si bine conturat". Camera Consultantilor Fiscali (CCF) anunta sanctiuni penale pentru membrii CECCAR care efectueaza activitati de consultanta fiscala fara autorizatia CCF. De sanctiune nu vor scapa, chipurile, nici macar societatile-membre CECCAR care au codul CAEN recodificat 6920 (desfasoara activitati de contabilitate, audit financiar si consultanta in domeniul contabil), dar care nu au primit autorizatie de la CCF. Paradoxal este ca statutul de membru CECCAR le ofera expertilor contabili dreptul de a presta consultanta fiscala. Nu de aceeasi parere sunt si consultantii fiscali: "Profesia de consultant fiscal este definita si in Legea 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea competenta corespunzatoare acestei profesii fiind Camera Consultantilor Fiscali. Din analiza prevederilor legale rezulta fara echivoc si cale de interpretare faptul ca toti aspirantii la profesia de consultant fiscal, inclusiv expertii contabili si alte categorii profesionale, pot sa acceada la aceasta profesie libera numai in conditiile expres prevazute de OG nr. 71/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv numai prin sustinerea unui examen si obtinerea calitatii de consultant fiscal", se mai arata in comunicatul amintit.
Presedintele CECCAR ii sfatuieste pe expertii contabili sa ignore intimidarile CCF
Expertii contabili sunt incurajati de Marin Toma, presedintele Biroului Permanent al Consiliului Superior CECCAR, sa-si desfasoare activitatea in continuare asa cum au facut-o si pana acum. Toma le-a solicitat membrilor Corpului sa ignore circulara, pe care a caracterizat-o ca un gest de intimidare, si sa continue sa desfasoare toate activitatile prevazute in Regulamentul republicat in OG nr. 65/1994, redata si in Hotarirea Consiliului Superior nr. 115. Expertii contabili sunt nemultumiti de neconstitutionalitatea anumitor prevederi din OUG nr. 75/1999, privind activitatea de audit, si a OG nr. 71/2001, privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala inca din luna februarie a acestui an, cand cele doua acte normative au fost publicate in Monitorul Oficial.
Potrivit noii legi a contabilitatii, aprobata in primavara acestui an, contabilitatea unei companii poate fi condusa si organizata de directorul economic, contabilul-sef sau o persoana imputernicita numai daca aceste persoane au studii superioare economice. Nedepunerea situatiilor financiare anuale la Ministerul Economiei si Finantelor sau la administratiile teritoriale se sanctioneaza cu amenda de la 400 la 5.000 de lei, iar nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si depunerea situatiilor financiare periodice sau a raportarilor contabile se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.500 de lei. Nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea si publicarea situatiilor financiare anuale consolidate ale membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere ale societatii-mama se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 30.000 de lei.
Guvernul a mai decis ca accesul la profesia de expert contabil nu mai este conditionat de vechimea in specialitate. Dupa examenul de acces nu mai este obligatorie decat perioada de stagiu de trei ani. Potrivit legislatiei in vigoare, la examenul pentru profesia de expert contabil se puteau prezenta persoanele care au studii economice superioare in specialitatea contabilitate-finante, cu diploma recunoscuta si practica de specialitate de cel putin trei ani, sau cele cu studii economice superioare si practica de specialitate de cel putin cinci ani. Potrivit noilor prevederi, este eliminata conditia de vechime si pentru persoanele care vor sa se prezinte la examenul pentru profesia de contabil autorizat. Actul normativ mentine prevederea potrivit careia expertii contabili si contabilii autorizati raspund, in exercitarea profesiei, disciplinar, administrativ, civil si penal, dupa caz.
Ordonanta adauga faptul ca limitele raspunderii civile a expertilor contabili si contabililor autorizati se stabilesc prin contractele de prestari de servicii in functie de uzantele interne si internationale ale profesiei contabile.