protest-jurnalul.blogspot.ro: Protest al redactorilor de la Jurnalul National

Am ales aceasta forma de protest anonim, din pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice forma de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale si orice informatie data publicitatii, care ar putea aduce atingere intereselor societatii. Chiar daca interesele noastre sunt perfect legitime, ele intra acum in conflict cu interesele societatii.
Motivul protestului este neplata VOLUNTARA a salariilor si drepturilor de autor cuvenite pe ultimele patru luni de catre societatea Intact Publishing SRL, parte a Intact Media Group, care detine Jurnalul National. Subliniem faptul ca este vorba de o actiune VOLUNTARA a patronatului, intrucat in aceste patru luni au fost achitate diverse creante importante -e vorba de sume care ar fi acoperit plata salariilor si drepturilor de autor-, inclusiv catre societati din Intact Media Group si inclusiv creante ale fostei societati care a detinut Jurnalul National, aflata actualmente in insolventa.
Suspectam si faptul ca este vorba de o actiune premeditata, avand urmatoarele indicii:
1. In luna octombrie 2012, redactorii angajati (cu carte de munca) au fost pusi in fata urmatoarei alegeri: fie accepta diminuarea salariilor cu 25 de procente, fie accepta denuntarea contractului de munca si incheierea unui contract pentru drepturi de autor, ale carui beneficii nete urma sa fie echivalente salariului anterior. Evident, majoritatea redactorilor, aflati oricum in dificultate financiara, au preferat a doua varianta.
2. Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede ca societatea Intact Publishing SRL isi rezerva dreptul de a intarzia plata drepturilor de autor cu pana la 60 de zile, fara niciun fel de compensatii sau de pretentii din partea titularilor.
3. Imediat dupa aceasta operatiune de inlocuire a contractelor de munca cu cele pentru drepturi de autor, au inceput intarzierile la plata drepturilor de autor. Prima intarziere a fost intre 20 si 45 de zile (drepturile s-au achitat esalonat, in functie de marimea acestora - mai intai, sumele mai mici). Drepturile aferente lunii decembrie nu au fost achitate nici in ziua de azi. In plus, nu sunt achitate nici contributiile de asigurari sociale si de sanatate. Redactorii bolnavi, care au nevoie de tratament, sunt obligati sa suporte costul acestuia din resurse proprii. (Unul dintre redactorii departamentului online, care a fost operat de curand, a fost imprumutat de Marius Tuca, cu suma de 3.000 de lei. Marius Tuca a mai imprumutat, pana la termenul de plata a drepturilor de autor, mai multi redactori, pentru "nevoi personale urgente", cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 de lei).
4. Modul de operare seamana izbitor cu cel de la Saptamana Financiara, publicatie economica a Intact Media Group. Acelasi manager George Daniel Matiescu a aplicat aceeași strategie: mai intai, au fost "preschimbate" contractele de munca in cele pentru drepturi de autor, apoi acestea din urma nu au mai fost achitate. Singura diferenta este ca, in cazul fostilor nostri colegi, pastrarea contracului de munca a insemnat o diminuare cu 50% a salariului. Drepturile de autor nu sunt achitate nici in ziua de azi, la doi ani de la disparitia Saptamanii Financiare. Fostii angajati, care au avut inspiratia de a nu renunta la contractele de munca, si-au recuperat sumele restante (nu si platile compensatorii), dupa procese indelungate.
Se deduce ca Intact Media Group isi acopera din datorii si isi limiteaza pagubele inregistrate cu societatile care au detinut marca Jurnalul National, pe seama angajatilor si colaboratorilor publicatiei.
In afara unui comunicat de presa laconic al Intact Media Group si care nu contine niciun angajament fata de noi, conducerea societatii nu ne-a impartasit niciuna dintre intentiile sale de viitor. Marius Tuca, directorul editorial al publicatiei, a avansat mai multe termene "ferme" de plata a drepturilor de autor - niciunul dintre acestea nefiind respectat.
In aceste conditii, nu ne ramane decat sa ne raportam la zvonuri si speculatii. Acestea crediteaza inchiderea publicatiei "Jurnalul National" in formatul actual si a site-ului jurnalul.ro, imediat dupa data de 5 iunie 2013, cand se vor implini 20 de ani de aparitie a editiei print a publicatiei.
Incercarile de a dialoga cu conducerea societatii au esuat. Orice initiativa, cat de timida, de a obtine mai mult decat promisiuni fara acoperire, a fost inabusita in cazul unora dintre redactorii mai "infipti"), cu alte promisiuni, tot fara acoperire si care, asa cum am mai aratat, nu au fost onorate.
Pe de alta parte, managementul a refuzat inclusiv un dialog pentru sustinerea proiectului jurnalul.ro, care, prin cresterea substantiala a audientei in intervalul decembrie 2012 - martie 2013, a ajuns sa genereze profit. Audienta a scazut, insa, abrupt in aprilie, ca urmare a restrangerii activitatii intregului colectiv redactional, obligat sa caute mijloace alternative de subzistenta. Atitudinea managerului Daniel Matiescu fata de aceasta evolutie denota ca Intact Media Group prefera ca si site-ul jurnalul.ro sa fie lasat sa moara si sa fie inchis, in loc sa fie, de pilda, ofertat redactorilor, in contul datoriilor cumulate si care, este limpede, nu mai pot fi achitate din incasarile Intact Publishing SRL. Aceasta atitudine denota rea-vointa si ostilitate inexplicabila fata de angajatii care, timp de pana la doua decenii, au contribuit la prosperitatea patronatului Jurnalului National.
Tinem sa subliniem, din nou, ca este un demers cu totul exceptional. Nu suntem adeptii spalarii rufelor murdare in public, am rezistat patru luni sperand intr-o solutionare corecta a crizei cu care se confrunta publicatia la care lucram. Din pacate, in loc sa ne informeze deschis asupra demersurilor pe care le are in vedere, managementul a preferat sa actioneze ca si cand am fi inamicii sai si nu parteneri. Informatii despre intentiile patronatului si managementului au aparut, "pe surse", in mediile care monitorizeaza evolutia presei, in loc sa ne fie noua comunicate, in primul rand.
In pofida acestei atitudini, ramanem loiali Jurnalului National si publicului nostru si, in masura in care vom fi platiti pentru munca noastra, o vom continua.
In cazul in care, asa cum suspectam, drepturile noastre vor ramane neachitate, se va putea spune, pe romaneste, ca ne-am luat o mare teapa de la Intact Media Group, intrucat, dupa cum se stie, drepturile de autor sunt ultimele la masa credala... In acest caz, prezentul protest va ramane ca o marturie si ca un avertisment la adresa altor jurnalisti si profesionisti media & activitati conexe, care vor avea prilejul sa colaboreze cu Intact Media Group.
In continuare, va prezentam modelul contractului pentru drepturi de autor, impus de Intact Publishing SRL redactorilor Jurnalul National, in luna octombrie 2012. Documentul are relevanta in sustinerea unora dintre aspectele invocate mai sus. Va invitam sa remarcati faptul ca obligatiile noastre se intind pe pagini intregi, iar cele ale beneficiarului pe cateva randuri. Nerespectarea clauzelor contractuale de catre noi, autorii, se sanctioneaza cu sume cuprinse intre 5.000 si 25.000 de euro. In schimb, nu exista sanctiuni pentru nerespectarea clauzelor de catre beneficiarul Intact Publishing SRL